Svijet
0

G20 o klimatskim promjenama

FENA
Ministri zaštite okoliša i energije iz dvadesetak industrijaliziranih i razvijenih država sastaju se u Londonu kako bi raspravljali o klimatskim promjenama.

Jedna od glavnih tema razgovora bit će smanjivanje ispuštanja štetnih plinova koji izazivaju efekt staklenika, bez usporavanja ekonomskog razvoja.

Kina i Indija, primjerice, uopće nisu postavile ciljeve u procesu smanjivanja ispušnih plinova, dok Sjedinjene Države, kao najveći zagađivač, odbacuju cijelu ideju.

Sastanak u Londonu, koji je organizirala skupina G8 industrijski najrazvijenijih država, održava se mjesec dana prije nego se države potpisnice Protokola iz Kijota sastaju u Kanadi, gdje će odlučiti kako se dalje boriti protiv klimatskih promjena.

Kako javlja BBC, britanska ministrica za okoliš Margaret Beckett, koja predsjedava sastankom, pozdravila je dogovor o suradnji s Kinom na razvoju tehnologija koje bi prikupljale ugljični dioksid tako da se prilikom proizvodnje energije ne ispuštaju velike količine štetnih plinova.

Njezini politički protivnici međutim naglašavaju da će se, ako zemlje u razvoju ne pristanu na ograničavanje količine štetnih plinova koje ispuštaju u atmosferu, klimatske promjene otrgnuti kontroli.