Svijet
0

G20: Neće biti "valutnog rata"

FENA
Grupa 20 država objavila je u subotu da neće biti "valutnog rata" i odgodila planove za određivanje novih ciljeva u smanjivanju dugova što ukazuje i na zabrinutost grupe zbog ranjivosti svjetske ekonomije.

Japanske ekspanzivne politike koje su smanjile vrijednost jena izbjegle su kritiku u izjavi koji su dogovorili finansijski čelnici zemalja G20, u kojem su razvijene i nove ekonomske sile koje čine 90 posto svjetske ekonomije.

Nakon razgovora u petak kasno navečer ministri fiansija i čelnici centralnih banaka dogovorili su tekst podudarniji od očekivanog sa zajedničkom izjavom od prošlog utorka grupesedam bogatih zemalja koja je podržala tržišno određivanje valutnih tečajeva.

"Jezik je ojačan od naših rasprava prošle večeri", rekao je novinarima kanadski ministar finansija Jim Flaherty.

"Snažniji je no što je bio, no prošle je večeri bilo prilično jasno da svi za stolom žele izbjeći bilo kakvu vrstu valutnih sporova".

Saopćenje ne izdvaja Japan zbog njegovih agresivnih monetarnih i fiskalnih politika zbog kojih je vrijednost jena pala 20 posto, što je trend koji bi se mogao nastaviti.

"Svi smo se dogovorili da odbijamo ući u bilo kakav valutni rat", rekao je novinarima francuski ministar Pierre Moscovici.

Tekst također iskazuje predanost ostvarivanju vjerodostojnih srednjoročnih fiskalnih ciljeva ali ipak ne određuje točno određene ciljeve.