Svijet
0

G-8: Zbog SAD-a nema dogovora o klimi

FENA
Završni dokument samita grupe G-8 u njemačkom Heiligendammu neće postaviti dugoročne ciljeve za smanjivanje emisije plinova koji uzrokuju globalno zagrijavanje, izjavio je u srijedu Jim Connaughton, savjetnik za okoliš američkog predsjednika Georgea W. Busha.

Klimatske promjene prvi su cilj samita koji je postavila njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se nadala da će dobiti podršku SAD-a da se do 2050. emisija plinova smanji za 50% te da rast globalne temperature limitiraju na 2 Celzijeva stepena, prenijele su agencije.

Connaughton, predsjedavajući američkog Vijeća za kvalitet okoliša, nije međutim mogao pristati na dugoročne ciljeve jer na bilo kakav sporazum moraju pristati sve zemlje.

"Nismo razgovarali s Kinom, Indijom, Brazilom, Meksikom, Južnom Afrikom, Australijom, Južnom Korejom i nizom drugih velikih zemalja o ovoj temi. Sve dok svi ne budemo u istoj prostoriji i postignemo konsenzus, zajednički cilj neće biti istaknut. Ali to se približava", rekao je Connaughton, koji je dodao da će usprkos različitim gledištima na kraju samita biti izdano zajedničko saopćenje.