Svijet
0

G-8 za sankcije UN-a protiv Zimbabvea

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Grupa osam složila se da zatraži sankcije Ujedinjenih nacija protiv Zimbabvea nakon namještenih izbora koji su produžili 28-godišnju vladavinu Roberta Mugabea, objavio je u utorak talijanski premijer Silvio Berlusconi.

G-8, koja održava trodnevni samit u sjevernom Japanu, trebala bi objaviti zvanično saopćenje o političkoj krizi u toj južnoafričkoj zemlji nakon rasprave o tome tokom večere, saopćili su japanski zvaničnici, javio je Reuters.

"Potreba i hitnost sankcija Vijeća sigurnosti UN-a nagoviješteni su na samitu. Uzimajući u obzir činjenicu da je čak i Rusija odlučila da se krene naprijed u tome, izgleda mi da su zajedništvo i jednoglasnost bitni", izjavio je Berlusconi novinarima tokom pauze u razgovorima.

Talijanski premijer izjavio je u ponedjeljak da se radije zalaže za kompromisni sporazum između Mugabea i zimbabveanske opozicije nego za sankcije.

Dok je G-8 pojačala pritisak, zimbabveanski državni mediji javili su u utorak da bi Mugabeova vladajuća stranka i opozicija trebale nastaviti razgovore uz posredovanje južnoafričkog predsjednika Thaboa Mbekija.

Mugabe je bio jedini kandidat na drugom krugu izbora 27. juna nakon što se opozicijski lider Mogran Tsvangirai povukao, pozivajući se na državno nasilje protiv kandidata i pristalica Pokreta za demokratske promjene.

Tsvangirai je izjavio da opozicija neće učestvovati u bilo kakvim pregovorima dok Mugabeova vlada ne zaustavi političko nasilje protiv njegovih pristalica i prihvati da je Tsvangirai pobijedio u prvom krugu izbora 29. marta.

Britanski premijer Gordon Brown izjavio je kako želi da sankcije prati imenovanje posrednika UN-a za rješavanje krize.

"Prilično je jasno da želim sankcije protiv Mugabeovog režima. Vjerujem da ćemo proglasiti da je on nelegitiman jer drži vlast nakon izbora koje niko nije označio slobodnim ni poštenim", izjavio je Brown novinarima.

"Očigledno je da želimo pozvati na okončanje nasilja i dostaviti humanitarnu pomoć žrtvama represije i ekonomskih neuspjeha Mugabeovog režima", dodao je on.

Sedam afričkih lidera pozvanih na prvi dan samita G-8 u ponedjeljak je izrazilo rezerviranost prema sankcijama.

Tanzanijski predsjednik Jakaya Kikwete, koji je također predsjednik Afričke unije, poručio je američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu da ima još prostora za razgovore o okončanju krize.

Samit Afričke unije prošle je sedmice objavio rezoluciju kojom poziva na razgovore koji bi doveli do stvaranja vlade nacionalnog jedinstva u Zimbabveu.

Upitan da li je Afrika sada razočarana stavom kluba bogatih zemalja zbog njegovih akcija protiv Mugabea, Brown je izjavio: "Upravo je suprotno. Afrika sada uviđa da to što se dešava u Zimbabveu narušava njezin krediblitet kao cjeline."