Daily Telegraph
0

G-8 prevaziđen forum

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Trideset i četvrti samit industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G-8), koji je u srijedu završen u Japanu, potvrdio je da se radi o potpuno prevaziđenom forumu, piše u četvrtak londonski Daily Telegraph.

U teškim ekonomskim uvjetima izazvanim rastućim cijenama goriva i hrane moglo se očekivati da će se delegati usredotočiti na makroekonomska pitanja i potražiti mišljenje Saudijske Arabije, najvećega svjetskog porizvođača nafte.

Umjesto toga, konstatira Daily Telegraph, učesnici samita su ispunili dnevni red pitanjima kao što su klimatske promjene, pomoć Africi, Zimbabve i nuklearne ambicije Irana i Sjeverne Koreje.

U vezi sa svim tim pitanjima čelnici G-8 su bili neodređeni - govorili su o "potrebi" da se emisija ugljičnog dioksida prepolovi do 2050. godine, izrazili "snažnu volju" da se suprotstave protekcionizmu, ponovno su obećali pomoć Africi i tražili povećanje proizvodnje nafte i hrane.

Istovremeno, Iran je odgovorio na njihove kritike lansiranjem devet raketa koje bi se navodno mogle koristiti protiv američkih i izraelskih interesa.

Njihova preporuka da se u Zimbabve uputi izaslanik Ujedinjenih nacija je smiješna.

Neki tvrde da bi trebalo proširiti G-8 i u grupu uključiti Kinu, Indiju i druge zemlje. Bolje bi bilo ukinuti je, jer je postala komičan anahronizam, piše Daily Telegraph.