Japan
0

G-8 postigao dogovor o stakleničkim plinovima

FENA
Šefovi država i vlada industrijski najrazvijenijih zemalja i Rusije (G-8) na sastanku u Japanu postigli su dogovor koji predviđa smanjivanje stakleničkih plinova najmanje za polovicu do 2050., izjavio je predsjednik japanske vlade Yauso Fukuda u utorak na mjestu sastanka u Toyaku, prenose agencije.

Dogovor znači da se Sjedinjene Američke Države prvi put obvezuju na srednjoročno smanjenje emisije stakleničkih plinova.

SAD je godinama blokirao ostvarenje klimatskih ciljeva u okviru G-8 jer smatra da u njemu trebaju sudjelovati i zemlje u razvoju poput Kine i Indije.

Predstavnici G-8 namjeravaju se u Japanu sastati s predstavnicima zemalja u razvoju na takozvanom sastanku MEM kako bi zajedno s njima donijeli izjavu o zaštiti klime.

Osim toga, G-8 podržava osnivanje dvaju fondova Svjetske banke radi borbe protiv globalnog zatopljenja, kojima će doprinijeti sa šest milijardi dolara.

Organizacija za zaštitu okoliša WWF kritizirala je dogovor G-8, nazvavši ga nedovoljnim.

Vođe G-8 nisu uspjele na sastanku na vrhu omogućiti napredak u međunarodnim pregovorima o klimi, saopćio je WWF u utorak, prenosi Hina.

Cilj ograničavanja globalnih emisija ugljičnog dioksida barem 50 posto do 2050. nije dovoljan, smatra WWF.