{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Fukushima: Novo curenje radioaktivne tečnosti uznemirilo Japan

A
20.2.2014. u 11:47
5
10
Fukushima: Novo curenje radioaktivne tečnosti uznemirilo Japan
5
Fukushima: Novo curenje radioaktivne tečnosti uznemirilo Japan
Foto: EPA
Iz japanske kompanije Tokyo Elektrik (TEPCO), koja upravlja nuklearnom centralom Daichi u Fukushimi, saopćeno je da je greškom ostavljen otvoren jedan od ventila na bazenima za rashladne sisteme i da je iz bazena iscurilo oko 100 tona radioaktine vode.
Glasnogovornik kompanije TEPCO Masajuki Ono je kazao da se u litri vode koja je iscurila iz bazena centrale u Fukishimi nalazi 230 miliona radioaktivnih izotopa, ali da voda nije stigla do okeana.

"Trenutno su u toku radovi na čišćenju zemljišta koje je zagađeno radioktivnom vodom. Izvinjavamo se narodu zbog novog uznemiravanja viješću o radioaktivnom zagađenju“, kazao je Ono.

Podsjećamo da je 11. marta 2011. godine zemljotres jačine devet stepeni Richtera izazvao veliki cunami u Fukushimi, što je prouzrokovalo najveću nuklearnu katastrofu nakon Černobila. Tri velika reaktora na centrali su uništena, a usljed curenja radioaktivnih materija, iz te japanske regije evakuirano je više od 160.000 ljudi.

I u augustu prošle godine je iz centrale u Fukishimi iscurilo oko 300 tona radioaktivne vode, nakon čega je proglašen treći stepen alarma.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: