Svijet
0

Fukuda se zalaže za aktivan Japan na međunarodnoj sceni

FENA
Foto:AFP
Foto:AFP
Novi japanski premijer Yasuo Fukuda rekao je u ponedjeljak u svom govoru o općoj politici da se zalaže za aktivan Japan na međunarodnoj sceni te da japanska mornarica treba da nastavi da obskrbljuje međunarodne snage u Afganistanu.

"Obavljat ću diplomatiju u kojoj će Japan doprinijeti svjetskom miru, svjestan ogovornosti koje idu u paru s mojim ovlastima, te da pridobijem povjerenje svijeta", rekao je Fukuda u parlamentu, šest dana nakon svog postavljenja.

Fukuda insistira da japanski vojnici nastave da pomažu koaliciju angažiranu u Afganistanu.

"Učinit ću sve što je u mojoj moći da pridobijem povjerenje javnosti i članova parlamenta kako bismo produžili ovu misiju", obećao je on.

Od 2001. Japan je rasporedio brodove i avione u Indijskom okeanu kako bi pružio logističku podršku međunarodnoj koaliciji na čelu sa SAD, vjernim saveznikom Japana.

Međutim, ova "protuteroristička" misija, koja simbolizira volju Tokija da pojača svoju diplomatsku i vojnu ulogu, okončava 1. novembra ako parlament ne donese odluku o produženju.

Međutim, japanska opozicija, koja ima većinu u Senatu od kraja jula, obećala je da će učiniti sve da spriječi produženje misije, osudivši umiješanost, inače miroljubivog Japana, u "američke ratove".

Premijer je također obećao da će poboljšati odnose Japana sa susjednim azijskim zemljama, koji su ozbiljno pogoršani tokom mandata premijera Junichira Koizume.