Svijet
0

Fukuda i Singh za novi globalni ekološki sporazum

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Japanski premijer Yasuo Fukuda i njegov indijski kolega Manmohan Singh izrazili su u nedjelju spremnost da njihove zemlje zajednički doprinesu usvajanju novoga međunarodnog sporazuma za borbu protiv globalnog otopljavanja, objavljeno je u Tokiju.

Fukuda i Singh su se saglasili, tokom telefonske razmjene mišljenja, da je usvajanje novog sporazuma za borbu protiv klimatskih promjena neohodno kako bi se odredbe tog dokumenta počele da primenjuje odmah nakon prestanka važnosti Protokola iz Kyota, krajem 2012. godine, koji sada regulira tu materiju na globalnom nivou.

Singh je ukazao na spremnost Indije da sarađuje u rješavanju svih bitnih problema u vezi s globalnim klimatskim promjenama na principu "zajedničke ali različite odgovornosti", prenijele su agencije.

Indija, koja je treći najveći svjetski emiter štetnih plinova u atmosferu, poslije SAD-a i Kine, ne ispunjava odredbe Protokola iz Kyota, ali je bila veoma aktivna na decembarskoj međunarodnoj ekološkoj konferenciji koja je pod okriljem UN-a i u prisutnosti predstavnika više od stotinu zemalja održana na otoku Baliju.

Mjere koje bi trebalo da se usvoje radi uspješne borbe protiv štetnih klimatskih promjena bit će jedna od glavnih tema i predstojećeg samita Grupe osam (G-8) u kojoj su SAD, Japan, Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija, Kanada i Rusija.

Analitičari u Tokiju ukazuju kako G-8 treba na samitu te grupe koji će se održati u julu na japanskom otoku Hokaido snažno podstaknuti usvajanje novoga globalnog sporazuma za borbu protiv štetnih posljedica klimatskih promjena.

Fukuda je inače tokom razmjene mišljenja sa Singhom istaknuo da dvije zemlje imaju šansu znatno poboljšati i dvostrane ekonomske odnose, dok je indijski premijer ukazao na razvojne projekte u Indiji koji bi se mogli realizirati uz japansku finansijsku pomoć.

Japanski premijer je pozvao Singha da tokom ove godine posjeti njegovu zemlju i tom prilikom će, kako je najavljeno, dvije strane utvrditi niz konkretnih sporazuma o ekonomskoj saradnji.

Zvanični Tokio daje veliki značaj budućoj privrednoj saradnji s Indijom koja će, prema procjeni američkih ekonomista, polovinom ovog stoljeća biti, zajedno s Kinom, vodeća svjetska ekonomska sila.