Svijet
0

Fujimori osuđen na šest godina zatvora, suočava se s još 30

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši peruanski predsjednik Alberto Fujimori proglašen je krivim za zloupotrebu ovlasti i osuđen je na šest godina zatvora na kraju prvog u nizu suđenja pod optužbama u obimu od ubistava, otmica do korupcije.

Sudija Vrhovnog suda Pedro Guillermo Urbina proglasio je Fujimorija krivim za naređivanje ilegalne pretrage, dok je njegova vlada bila uvučena u skandal prije sedam godina. On je također kaznio Fujimorija globom u iznosu od 134.900 američkih dolara, javio je AP.

Bivši predsjednik osuđen je što je svog vojnog savjetnika predstavljao kao tužioca i pretražio je bez naloga dom supruge svog špijunskog šega Vladimira Montesinosa u novembru 2000.

To je prva zatvorska kazna izrečena za Fujimorija (69), koji je vladao Peruom od 1990 do 2000., prije nego što je pobjegao u Japan, svoju pradomovinu, nakon što mu se vlada raspala. On se suočava s još tri suđenja pod optužbama za ubistva, otmice i korupciju.

Fujimori je pokazivao malo emocija tokom saslušanja. Nakon što je presuda pročitana, on se brzo konsultovao sa svojim advokatom i potom se obratio sudiji, rekavši kako ulaže "djelimičnu" žalbu na presudu i globu. On to nije pojasnio.

Njegova kćerka Keiko, kongresnica iz njegove stranke, napala je presudu dok je napuštala sudnicu.

"Ovo je zaista nepravedna presuda. Prije je bvio poliutički progon. Sada je sudski progon. Kao i 90 posto peruanskog naroda, ja ne vjerujem u pravosudni sistem", kazala je.

U ponedjeljak je prkosni Fujimori uzvikivao da je nevin i mahao je rukama u bijesu dok je išao na suđenje za poseban slučaj pod optužbama da je naredio vojnom odredu smrti da ubija ljevičarske pobunjenike i njihove saradnike. On se suočava s 30 godina zatvora ukoliko bude osuđen zbog svoje navodne uloge u ubistvima, koja su se desila u jeku vladine kampanje protiv maoističke pobune.

"Ja sam primio zemlju skoro u raspadu, iscrpljenu hiperinflacijom, međunarodnom finansijskom izolacijom i sveprisutnim terorizm,m", iztjavio je on, krajnje emotivnim tonom.