{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FT: Zapad se mora usprotiviti Putinovim "sovjetskim ambicijama"

F
23.11.2007. u 10:44
0
0
FT: Zapad se mora usprotiviti Putinovim "sovjetskim ambicijama"
0
FT: Zapad se mora usprotiviti Putinovim "sovjetskim ambicijama"
Zapad se mora usprotiviti "sovjetskim ambicijama" ruskog predsjednika Vladimira Putina, ocjenjuje u petak Financial Times u uredničkom komentaru o ruskoj vanjskoj politici.
List ocjenjuje da se Putinova konfrontacija sa zapadnim zemljama prostire u "tri koncentrična kruga" oko Moskve.

U najužem - domaćem - Evropska unija i SAD nemaju šta tražiti; u najširem, u kome su Bliski i Daleki istok i potencijalni nuklearni sukobi, Putin je spreman na saradnju.

Problem leži, smatra Financial Times, u "srednjem prstenu", koji obuhvata bivše sovjetske republike i nekadašnju sferu sovjetskog uticaja - podrška Moskve Srbiji, oko Kosova i bh. entiteta Republike srpske - pravi je primjer do koje mjere je Rusija u stanju uzdrmati evropsku sigurnost.

Putin vidi sukob sa Zapadom kao način da zadobije njegovo poštovanje, smatra list, a jedini način da iz njegove perspektive to uradi jeste da u "dijalogu sile" sa Sjedinjenim Državama bude na ravnoj nozi.

Iako je stoga saradnja s Rusijom u vanjskom prstenu sasvim na mjestu, zaključuje Financial Times, ona ne bi smjela spriječiti Zapad da u onom srednjem prstenu, bez bojazni od izbijanja novoga hladnog rata, bude mnogo oštriji i odlučniji u svome ophođenju s Moskvom, koja taj jezik dobro razumije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: