Svijet
0

FT: Ruska opozicija podijeljena i marginalizirana

FENA
Mjesec dana prije parlamentarnih izbora i četiri mjeseca prije glasanja za predsjednika, ruska prodemokratska opozicija je podijeljena i marginalizirana kao nikada ranije, piše u ponedjeljak Financial Times.

Kremlj već godinama vješto manipulira tim podjelama, ali su opozicijski lideri pokazali da su vrlo sposobni naškoditi sami sebi.

Dva vodeća opozicionara - bivši premijer Mihail Kasjanov i bivši prvi šahist svijeta Gari Kasparov nisu se uspjeli dogovoriti oko zajedničkoga predsjedničkog kandidata i u utrku ulaze svako za sebe, mada bi ih nova izborna pravila ipak mogla podstaknuti na saradnju.

Prema novim pravilima, svaki potencijalni predsjednički kandidat treba biti vođa neke parlamentarne stranke ili mora prikupiti dva miliona potpisa građana koji podržavaju njegovu kandidaturu, a nijedan od opozicijskih lidera, smatra se, nije u stanju to ostvariti samostalno.

Financial Times prenosi ocjenu Mihaila Kasjanova da bi jedinstveni kandidat ujedninjene opozicije vjerovatno osvojio oko 20 posto glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora, što bi bilo dovoljno da se održi drugi krug glasanja.

"Ukoliko se ujedinimo, narod će uvidjeti da su demokrati konačno shvatili kakvu odgovornost imaju i ponovo će početi da vjeruje u nas", izjavio je Mihail Kasjanov, prenosi Financial Times.