Svijet
0

FT: Pobjeda Mugabea samo će ubrzati ekonomski kolaps Zimbabvea

FENA
Jedna od vodećih vanjskopolitičkih tema u britanskoj štampi u petak je situacija u Zimbabveu, gdje se danas u atmosferi svakodnevnog nasilja nad opozicijom održava drugi krug predsjedničkih izbora.

Listovi podsjećaju da je nakon odluke kandidata opozicije Morgana Tsvangiraija da se povuče iz utrke zbog nasilja nad članovima i simpatizerima njegove stranke u utrci ostao samo dosadašnji šef države Robert Mugabe, koji je na čelu zemlje od sticanja nezavisnosti.

The Times navodi da je posljednjih sedmica ubijeno najmanje 90 pristalica i članova opozicijskog Pokreta za demokratske promjene (MDC), čiji se čelnik Tsvangirai, uplašen za svoju sigurnost, od nedjelje nalazi u holandskoj amabasadu u Harareu, dok je dosta njegovih saradnika pobjeglo u inozemstvo ili se krije.

List prenosi i da se glasačima u mnogim dijelovima zemlje prijeti da će ako budu glasali za opozicijskog kandidata - čije se ime ipak nalazi na glasačkom listiću - biti pronađeni i kažnjeni.

Čak je i sam Morgan Tsvangirai svojim pristalicama savjetovao da izađu na glasanje ako misle da će tako izbjeći da budu žrtve nasilja.

Financial Times predviđa da će očekivana pobjeda Roberta Mugabea samo ubrzati ekonomski kolaps Zimbabvea.

Propadanje ekonomije je potpuno očigledno - inflacija na godišnjem nivou iznosi 10 miliona posto, vrijednost zimbabveanskog dolara je samo za posljednje tri sedmice opala za 95 posto, a u radnjama praktično više nema ni hljeba.

Mugabeova vlada već deset godina ignorira ekonomsku logiku i sada kada proglasi izbornu pobjedu, možda će biti prinuđena pregovarati s opozicijom u pokušaju da se dođe do mehanizma podjele vlasti, koji bi onda omogućio da u zemlju uđe zapadna pomoć.

Malo je vjerovatno da ta strategija uspije, primjećuje Financial Times.