{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FT: Pirova pobjeda Hamasa, zlehuda sudbina žitelja Hamastana?

F
15.6.2007. u 11:32
0
0
FT: Pirova pobjeda Hamasa, zlehuda sudbina žitelja Hamastana?
0
FT: Pirova pobjeda Hamasa, zlehuda sudbina žitelja Hamastana?
Hamas proglasio pobjedu nad Fatahom, piše u petak o zbivanjima u Pojasu Gaze britanski The Guardian, uz konstataciju da je time nanesen historijski udarac palestinskom nacionalnom jedinstvu i označen kraj ionako tankih nada za postizanje bilo kakvoga značajnijeg mirovnog sporazuma s Izraelom.
Sada će skoro milion i po Palestinaca, na teritoriji koja je već dobila ime Hamastan, biti ne samo fizički odsječeno od sunarodnjaka na Zapadnoj obali već će se naći i pod vlašću pokreta koji se zalaže za oružani otpor Izraelu i koga bojkotiraju i Izrael i međunarodna zajednica.

Nijedna od palestinskih struja, smatra Guardian, neće biti u poziciji da pregovara s Izraelom ili s bilo kime drugim, gušeći tako mogućnost hitno potrebnog zamaha u posustalom mirovnom procesu, dok su Iran i Sirija, koji podržavaju Hamas, ojačali svoj uticaj.

Hamas je možda i dokazao da kontrolira Pojas Gaze, ali je pitanje šta dalje, upozorava Financial Times.

Pojas Gaze zavisi od goleme pomoći stranih donatora koji odbijaju imati direktne kontakte s Hamasom. Hamas istovremeno sada kontrolira granicu s Izraelom čije pravo na postojanje ne priznaje. Hamasu će stoga biti neophodni Egipat ili neka druga strana sila da ga spasu od, moglo bi se pokazati, Pirove pobjede, piše Financial Times.

Dnevnik The Independent pita da li je trijumf Hamasa istovremeno i tragedija za palestinski narod te konstatira da se u Gazi vodi rat koji prijeti da prekroji mapu Bliskog istoka.

Bilo je znakova da Hamas gubi strpljenje s koalicijskom vladom nacionalnog jedinstva u kojoj se našao zajedno s Fatahom: neke od struja u pokretu gorjele su od želje da nastave napade na Izrael a ni bojkot palestinskih vlasti nije obustavljen iako su Evropljani pristali da isključivo razgovaraju s ministrima koji nisu poticali iz redova Hamasa.

Unutar Hamasa je, konačno, po pisanju Independenta, postojalo duboko podozrenje da Izrael i Amerika nastoje iza scene ojačati Fatah za obračun s Hamasom.

Što možda i nije lišeno svakog osnova, dodaje list i u tom kontekstu podsjeća da je američki Kongres izdvojio sredstva za značajno povećanje brojnog stanja predsjedničke garde Mahmuda Abbasa dok su Izraelci tokom nedjelje držali otvorenim granični prijelaz Rafah kako bi stotinama pripadnika Fataha omogućili povratak iz Egipta gdje su bili na vojnoj obuci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: