Svijet
0

FT: O tvrdoglavosti, podijeljenosti i nespremnosti u vezi s Kosovom

FENA
Godišnja konferencija o sigurosti u Muenchenu bila je skup "krema vojnoga i političkog estabišmenta" zemalja NATO-a, na kojoj je ove godine Kosovo ostalo potisnuta tema iako je neizbježno proglašenje nezavisnosti bilo spomenuto, dok je Rusija upozorila protiv igre balkanskih domina, piše u Financial Timesu u utorak analitičar Quentin Peel.

Predsjednik Srbije Boris Tadić jeste u emotivnom govoru pozvao prisutne da ne žure s priznavanjem kosovske nezavisnosti, ali niko drugi nije htio razgovarati o njenim posljedicama jer je Kosovo problem na obje strane, smatra komentator Financial Timesa.

Srpska strana zato ne želi jasno kazati kako će reagirati na nezavisnost Kosova, dok NATO-ovi saveznici prosto žele da je tretiraju kao neizbježnu činjenicu života s kojom će Srbija morati živjeti, ali ne žele razmišljati o širim posljedicama.

U tome smislu, nastavlja FT, u Muenchenu je izuzetak bio prvi potpredsjednik ruske vlade Sergej Ivanov jer je upozorio da će međunarodno priznavanje kosovske nezavisnosti biti opasan presedan.

Ivanov je, s jedne strane, odbacio pogrešnu predstavu u članicama NATO-a i Evropske unije da će Rusija odmah priznati Abhaziju i Južnu Osetiju, ali je govorio o "domino efektu" u cijeloj regiji: od Republike srpske do Makedonije.

Washington tvrdoglavo smatra da je za balkansku stabilnost bolje da Kosovo što prije proglasi nezavisnost, ali EU treba garantirati tu stabilnost.

Zbog podijeljenosti unutar EU-a planiranje garancija je bilo nedovoljno, smatra FT - i kako će Srbija uraditi sve što može da podrije legalnost kosovske nezavisnosti i možda uvesti trgovinski embargo, svi su izgledi da će Kosovo ostati pravno nedefinirano i u privrednom vakuumu.

Institucije čiju izgradnju pomažu NATO i EU neće preživjeti bez privrede, zaključuje ovaj list - uz citat izjave Carla Bildta da bi "u najgorem slučaju" svi mogli biti suočeni s neuspjelom državom na Kosovu. Mnogi nisu spremni ni da razmišljaju o izgledima da će biti tako, smatra analitičar Financial Timesa.

Drugi list koji piše o Kosovu je The Times, koji izvještava iz Prištine o prisutnim rješenjima za simbole kosovske države, pod naslovom "Traže se nova zastava i himna za Kosovo".

Tokom završnih priprema za proglašenje nezavisnosti od Srbije najnovijoj svjetskoj državi su potrebni još samo himna, zastava, ustav, zakoni, međunarodno priznanje i mir s gnjevnim susjedom u trajnoj klimi straha od nasilja.

Prateći ovaj poduži spisak stvari koje nedostaju, Times ističe da jednostavno pitanje izbora zastave pokazuje kako će težak biti prelazak na nezavisnost.

Širom Kosova se vihori albanska zastava koju su nosili i borci OVK-a u borbama protiv Srba tokom 1998. i 1999. - ali je kosovska vlada, uz čuđenje većine stanovnika, uzela u obzir poziv UN-a da nađe novi dizajn za zastavu, i to tako da ne uvrijedi Srbe koji žive u enklavama.

Neke od njih su, objašnjava Times, teško utvrđene bodljikavom žicom i pod stražom NATO-ovih vojnika i dodaje da su što se tiče zastave nezavisnog Kosova, ostala aktuelna tri prijedloga koja čekaju na odluku kosovske skupštine.

Prva dva rješenja kombiniraju boje albanske dvobojke i srpske trobojke, dok treće varira zlatnoplavu zastavu EU-a - a za grb Kosova je predložena figura iz Dardanije stara šest hiljada godina, piše Times.