{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FT: Lajčak još nije odustao od BiH

S
19.12.2007. u 09:16
0
0
FT: Lajčak još nije odustao od BiH
0
FT: Lajčak još nije odustao od BiH
Kada je Miroslav Lajčak došao u BiH da preuzme funkciju visokog predstavnika, očekivanja su bila velika pogotovo kada je riječ o jačanju Ureda visokog predstavnika. Slovački diplomata koji je prije posla u BiH nadgledao referendum o nezavisnosti Crne Gore, obećao je da će Bošnjake, Srbe i Hrvate u BiH okupiti oko pregovaračkog stola, piše Financial Times.
Prema riječima Neila MacDonalda, novinara Financial Timesa koji često piše o situaciji u BiH, u prvih šest mjeseci svog mandata, Miroslav Lajčak se detaljno upoznao sa svim etničkim razlikama koje vladaju među etničkim zajednicama i borio se sa okovima bh. administracije. Iako je zemlji pomogao da načini značajan korak ka eventualnom članstvu u Evropsku uniju, još uvijek je neizvjestan kraj misije OHR u BiH i kada bi država samostalno mogla da funkcioniše.

Za razliku od njegovih pet prethodnika, Lajčak tečno govori jezik Bosanaca i Hercegovaca, a svoje djelovanje u BiH prožima i vlastitom životnom pričom: "Dolazim iz zemlje koja je odnedavno članica EU, a koja je na svom putu prošla ozbiljne uspone i padove. Vjerovatno zbog toga imam više razumijevanja za stvari koje i nisu tako racionalne“, kaže Lajčak.

Za vanjske posmatrače, Miroslav Lajčak nimalo ne nalikuje svojim prethodnicima, a pogotovo se razlikuje od Paddyja Ashdowna i "pasivnog“ Christiana Schwarz-Schillinga, piše MacDonald.

Dok je Lord Ashdown nametao reforme, rezultat svega bio je "lažni napredak“ koji je kolabirao one minute kada bi pritisak popuštao. Schwarz-Schilling je pak pustio zemlju da se sama bori sa svojim problemima. Dolazak 44-godišnjeg slovačkog diplomate ulijevao je nadu da će se konačno komplikovani odnosi u zemlji rasplesti i krenuti putem progresa.

No, uskoro nakon njegovog dolaska, Lajčak nije mogao da shvati manjak volje za dogovorom te je odlučio nametnuti izvjesne odluke. Taj korak doveo ga je u sukob sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom, a sve je eskaliralo ozbiljnom političkom krizom u zemlji. Međutim, dogovor je ipak postignut, a BiH je 4. decembra parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Lajčak kaže da je u prvih pet mjeseci svoga mandata u BiH imao "najpesimističnija očekivanja“. "Toliko vremena sam proveo pregovarajući oko pitanja koja jednostavno ne napredaju i za koja ne postoje izgledi da će se ikada razriješiti. Kada ste u ovakvoj državi neutralni, onda svima djelujete sumnjivo“, izjavio je Lajčak jednom prilikom, a prenosi FT.

Iako se čini da je Lajčak postigao "sretan kraj“ u priči oko reforme policije, piše MacDonald, neki analitičari još uvijek vide tamne oblake nad Bosnom i Hercegovinom i OHR-om. Komplikacija zbog kojih neke zapadne diplomate upozoravaju jeste "smrt Bonskih ovlasti“ koje je Ashdown skoro svakodnevno primjenjivao, a Schwar-Schilling skoro nikako. Lajčak se suzdržava od korištenja Bonskih ovlasti. On radije dijeli "žute i crvene kartone“, piše MacDonald.

Skeptici kažu da "zatvaranje OHR-a“ još uvijek nije moguće zbog stalnih nazadaka u dogovorima i samo prividnog postizanja sporazuma. Lajčak se sa ovim mišljenjima ne slaže. "U julu sam na ovu poziciju došao sa jasnim ambicijama – želim okončati svoj mandat sa spoznajom da ostavljam politički i ekonomski stabilnu zemlju koja se neće dati pokolebati na svome putu ka euroatlantskim integracijama“, kaže Lajčak.

On još uvijek nije odustao, smatra MacDonald.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Opravdavate li blokade saobraćajnica zbog previsoke cijene goriva?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: