Financial Times
0

FT: Lajčak još nije odustao od BiH

Sarajevo-x.com
Kada je Miroslav Lajčak došao u BiH da preuzme funkciju visokog predstavnika, očekivanja su bila velika pogotovo kada je riječ o jačanju Ureda visokog predstavnika. Slovački diplomata koji je prije posla u BiH nadgledao referendum o nezavisnosti Crne Gore, obećao je da će Bošnjake, Srbe i Hrvate u BiH okupiti oko pregovaračkog stola, piše Financial Times.

Prema riječima Neila MacDonalda, novinara Financial Timesa koji često piše o situaciji u BiH, u prvih šest mjeseci svog mandata, Miroslav Lajčak se detaljno upoznao sa svim etničkim razlikama koje vladaju među etničkim zajednicama i borio se sa okovima bh. administracije. Iako je zemlji pomogao da načini značajan korak ka eventualnom članstvu u Evropsku uniju, još uvijek je neizvjestan kraj misije OHR u BiH i kada bi država samostalno mogla da funkcioniše.

Za razliku od njegovih pet prethodnika, Lajčak tečno govori jezik Bosanaca i Hercegovaca, a svoje djelovanje u BiH prožima i vlastitom životnom pričom: "Dolazim iz zemlje koja je odnedavno članica EU, a koja je na svom putu prošla ozbiljne uspone i padove. Vjerovatno zbog toga imam više razumijevanja za stvari koje i nisu tako racionalne“, kaže Lajčak.

Za vanjske posmatrače, Miroslav Lajčak nimalo ne nalikuje svojim prethodnicima, a pogotovo se razlikuje od Paddyja Ashdowna i "pasivnog“ Christiana Schwarz-Schillinga, piše MacDonald.

Dok je Lord Ashdown nametao reforme, rezultat svega bio je "lažni napredak“ koji je kolabirao one minute kada bi pritisak popuštao. Schwarz-Schilling je pak pustio zemlju da se sama bori sa svojim problemima. Dolazak 44-godišnjeg slovačkog diplomate ulijevao je nadu da će se konačno komplikovani odnosi u zemlji rasplesti i krenuti putem progresa.

No, uskoro nakon njegovog dolaska, Lajčak nije mogao da shvati manjak volje za dogovorom te je odlučio nametnuti izvjesne odluke. Taj korak doveo ga je u sukob sa premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom, a sve je eskaliralo ozbiljnom političkom krizom u zemlji. Međutim, dogovor je ipak postignut, a BiH je 4. decembra parafirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Lajčak kaže da je u prvih pet mjeseci svoga mandata u BiH imao "najpesimističnija očekivanja“. "Toliko vremena sam proveo pregovarajući oko pitanja koja jednostavno ne napredaju i za koja ne postoje izgledi da će se ikada razriješiti. Kada ste u ovakvoj državi neutralni, onda svima djelujete sumnjivo“, izjavio je Lajčak jednom prilikom, a prenosi FT.

Iako se čini da je Lajčak postigao "sretan kraj“ u priči oko reforme policije, piše MacDonald, neki analitičari još uvijek vide tamne oblake nad Bosnom i Hercegovinom i OHR-om. Komplikacija zbog kojih neke zapadne diplomate upozoravaju jeste "smrt Bonskih ovlasti“ koje je Ashdown skoro svakodnevno primjenjivao, a Schwar-Schilling skoro nikako. Lajčak se suzdržava od korištenja Bonskih ovlasti. On radije dijeli "žute i crvene kartone“, piše MacDonald.

Skeptici kažu da "zatvaranje OHR-a“ još uvijek nije moguće zbog stalnih nazadaka u dogovorima i samo prividnog postizanja sporazuma. Lajčak se sa ovim mišljenjima ne slaže. "U julu sam na ovu poziciju došao sa jasnim ambicijama – želim okončati svoj mandat sa spoznajom da ostavljam politički i ekonomski stabilnu zemlju koja se neće dati pokolebati na svome putu ka euroatlantskim integracijama“, kaže Lajčak.

On još uvijek nije odustao, smatra MacDonald.