Svijet
0

FT: Kosovo kamen spoticanja između Zapada i Rusije

FENA
Kosovo je postalo kamen spoticanja između Zapada i Rusije, piše u četvrtak dnevnik Financial Times. Ruska Duma je velikom većinom glasova u srijedu usvojila odluku da se suspendira sudjelovanje Moskve u Sporazumu o neširenju konvencionalnog naoružanja u Evropi.

Predsjednik Vladimir Putin već je nagovijestio taj potez, a rok od 150 dana koji je dao ističe 12. decembra, dva dana nakon što posrednička trojka treba iznijeti prijedloge za sporazumno rješavanje statusa Kosova.

To pitanje prijeti da unese razdor među zemljama članicama Evropske unije u slučaju da Rusija blokira odobravanje jednostranog proglašenja nezavisnosti te srpske pokrajine u Ujedinjenim nacijama.

A predsjednik Putin je odlučan u namjeri da ne uradi ništa što nije po volji Beograda. Iako Kosovo za rusku javnost ne predstavlja neku značajniju temu, ono je važno za panslavenski lobi i svakim danom sve moćniju Rusku pravoslavnu crkvu.

Istovremeno, naglašava list, ruski dužnosnici taj problem smatraju jednim od aduta koji mogu koristiti u pregovorima o drugim pitanjima.

Šanse da se između Moskve, Washingtona i Bruxellesa postigne prihvatljiv sporazum o bilo kojem od spornih pitanja prije predsjedničkih izbora u Rusiji, u martu, vrlo su mršave.

Opasnost leži u činjenici da bi neslaganje na jednom planu moglo otežati postizanje dogovora na svim drugim poljima. Jedina osoba koja, čini se, mnogo ne haje za sve te probleme je Vladimir Putin, zaključuje Financial Times.