Svijet
0

FT: Koristan primjer i balkanski nacionalizam

FENA
Proglašenje nezavisnosti Kosova - nastanak nove države u Evropi - predstavljalo je udaljen, ali i dalje vrlo koristan primjer za škotske nacionaliste, koji su se vjerojatno veoma obradovali mogućnostima koje im takav potez otvara, piše u srijedu u autorskom članku Financial Timesa britanski stručnjak za ustavno pravo Simon James.

Međutim, diplomatske igre oko priznanja nezavisnosti Kosova, prije svega nekih članica Evropske unije posljednjih dana, mogle bi imati pogubne posljedice po separatiste u manjinskoj vladi u Edinburgu, smatra James.

On navodi pojedinačne razloge zbog kojih se Kipar, Španija, Slovačka, Rumunija, Grčka i Bugarska protive ili negoduju zbog proglašenja nezavisnosti Kosova, i spominje mogućnost da iste te zemlje, radi zaštite vlastitih interesa, jednog dana odluče trajno blokirati ulazak nezavisne Škotske u EU kako bi obeshrabrile separatiste "u vlastitim redovima".

Simon James, međutim, smatra da se sve spomenute zemlje nezavisnosti Kosova protive iz čisto nacionalističkih razloga, prenosi Financial Times. Zemlje koje vlastiti nacionalni interes stavljaju ispred svega ostalog lako bi mogle osujetiti planove škotskih nacionalista da ako ikada Škotska zaista postane nezavisna, istovremeno postane članicom EU-a.

Iako bi većina članica EU-a podržala škotsko članstvo u evropskoj porodici, ono što političari na Zapadu, gdje vlada umjerena politička klima, lako potcjenjuju jeste unutarnja snaga i žilavost kojom je nacionalizam na Balkanu, kao i u nekim drugim dijelovima Evrope, u stanju da ih svaki put iznenadi, smatra James.

"Možda će izvjesnost otvorenog sukoba s nekoliko članica EU-a i moguća blokada članstva u njoj ipak na kraju obeshrabriti škotske separatiste, čija je politička deviza "nezavisna Škotska - u Evropi", navodi Simon James u Financial Timesu.