Svijet
0

FT: BiH korak bliže ka Evropskoj uniji

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon što su političke vođe u Bosni i Hercegovini uspjeli postići dogovor o setu reformi, evropski komesar za proširenje Olli Rehn jučer je najavio da će BiH danas parafirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju prvi je korak ka eventualnom članstvu u Evropskoj uniji, izvještava današnji Financial Times.

Nakon što je Rehn na jučerašnjoj konferenciji za novinare održanoj u Sarajevu najavio da će Sporazum biti parafiran danas, naglasio je da su sve strane saglasne da će SSP smiriti nastale tenzije u državi i pospješiti ekonomski napredak.

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak bh. političarima je poručio da moraju biti spremni i kvalifikovani za svaku etapu procesa i za svaki korak na putu ka Evropskoj uniji. Financial Times naglašava da je upravo Lajčak odigrao značajnu ulogu u pregovorima koji su konačno rezultirali sporazumom. "Evropska perspektiva je ono što ih je spojilo“, kazao je jedan od glasnogovornika visokog predstavnika.