Svijet
0

Frizeri u Iraku primorani raditi u tajnosti

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Uljepšavanje žena u Iraku je posao zbog kojeg možete umrijeti. Zbog toga su mnogi frizeri, pedikerke i ostali djelatnici u industriji uljepšavanja primorani raditi na crno i u tajnosti.

Muslimanski ekstremisti u Iraku smatraju da je za žene grijeh "sređivanje" i pojavljivanje u javnosti uljepšane te zbog toga mnoge frizerke, strahujući za svoj život, rade u tajnosti.

Prije otprilike dvije godine, sunitski i šiitski militanti počeli su dizati u zrak salone za uljepšavanje. Mnogi stilisti, frizeri i frizerke su bili ubijeni. Militanti su ostale maltretirali i prisiljavali da se prestanu baviti uljepšavanjem žena, kako bi bar djelimično stali u kraj širenju zapadne kulture.

Osim salona za uljepšavanje, militanti su napali i prodavnice alkoholnih pića, brijačnice i crkve.

"Žene su žene - uvijek žele izgledati lijepo. A zašto i ne bi? Kada bi se prepustile svakoj zabrani, ne bi im ostalo ništa. Na ovaj način bar pokušavaju zaboraviti na trenutak svoju svakodnevnicu. Pogledajte ovaj 'salon' - nikada nije bio prazan", rekla je jedna od žena koja tajno u svom stanu uljepšava žene.

Mnoge od frizerki, pedikerki, stilistica su primorane raditi jer njihovi muževi ne zarađuju dovoljno kako bi prehranili porodicu, prenosi Associated Press.