|

Frizeri u Iraku primorani raditi u tajnosti

Frizeri u Iraku primorani raditi u tajnosti
0
S
Sarajevo-x.com
27.12.2007. u 11:35
0
komentara
0

dijeljenja
Frizeri u Iraku primorani raditi u tajnosti Foto: AP
Uljepšavanje žena u Iraku je posao zbog kojeg možete umrijeti. Zbog toga su mnogi frizeri, pedikerke i ostali djelatnici u industriji uljepšavanja primorani raditi na crno i u tajnosti.
Muslimanski ekstremisti u Iraku smatraju da je za žene grijeh "sređivanje" i pojavljivanje u javnosti uljepšane te zbog toga mnoge frizerke, strahujući za svoj život, rade u tajnosti.

Prije otprilike dvije godine, sunitski i šiitski militanti počeli su dizati u zrak salone za uljepšavanje. Mnogi stilisti, frizeri i frizerke su bili ubijeni. Militanti su ostale maltretirali i prisiljavali da se prestanu baviti uljepšavanjem žena, kako bi bar djelimično stali u kraj širenju zapadne kulture.

Osim salona za uljepšavanje, militanti su napali i prodavnice alkoholnih pića, brijačnice i crkve.

"Žene su žene - uvijek žele izgledati lijepo. A zašto i ne bi? Kada bi se prepustile svakoj zabrani, ne bi im ostalo ništa. Na ovaj način bar pokušavaju zaboraviti na trenutak svoju svakodnevnicu. Pogledajte ovaj 'salon' - nikada nije bio prazan", rekla je jedna od žena koja tajno u svom stanu uljepšava žene.

Mnoge od frizerki, pedikerki, stilistica su primorane raditi jer njihovi muževi ne zarađuju dovoljno kako bi prehranili porodicu, prenosi Associated Press.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.