Svijet
0

Fritzlova djeca odbila svjedočiti

Sarajevo-x.com
Djeca Austrijanca Josefa Fritzla i njegove kćerke, koju je više od 24 godine zlostavljao u podrumu svoje kuće, odbili su svjedočiti protiv njega.

Elisabeth, kćerka 73-godišnjeg starca, završila je sa svjedočenjem protiv njega u kojem je navodno potvrdila sve ono što je ranije ispričala policiji. Naime, optužila je svog oca da ju je silovao i zlostavljao, te indirektno prouzrokovao smrt njene tek rođene bebe 1997. godine. Međutim, njeno dvoje odrasle djece, koja su također trebala svjedočiti protiv Fritzla, ipak su to odbila učiniti.

"Još uvijek ne znamo kada će i da li će uopšte dvoje odrasle djece dati izjavu. Sada se čini da bi mogli iskoristiti svoje pravo da odbiju dati bilokakve izjave", objasnio je tužitelj Gerhard Sedlacek.

Podsjećamo, Josef Fritzl je izabrao troje djece, koje ima s vlastitom kćerkom, Lisu (15), Moniku (14) i Alexandera (12) da u kući žive s njim i njegovom suprugom Rosemarie. Preostalo troje djece Kerstin (19), Stefan (18) i Felix (5) ostali su zatočeni u mračnom podrumu sa svojom majkom.

Kako saznaje Telegraph, austrijsko tužilaštvo je htjelo iskoristiti svjedočenja Kerstin i Stefana kako bi imali bolju osnovu za optužnicu protiv monstruma iz Austrije. Fritzl je, naime, suočen sa optužbama za ubistvo iz nehaja, silovanje, zlostavljanje, zatočeništvo i incest.

Prema njihovom mišljenju prve dvije optužbe će biti teško dokazati uslijed nedostatka forenzičkih dokaza. Tako bi Fritzl mogao dobiti samo do deset godina zatvorske kazne, ukoliko tužilaštvo ne uspije prikupiti dovoljno dokaza za pomenute optužbe.