Planira kandidaturu
0

Friedrich Merz, veliki protivnik kancelarke Merkel, mogao bi je naslijediti

A. B.
Friedrich Merz (Foto: EPA-EFE)
Friedrich Merz (Foto: EPA-EFE)
Friedrich Merz, suparnik i veliki neprijatelj njemačke kancelarke Angele Merkel u njenoj konzervativnoj stranci Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU), planira se kandidovati za predsjednika stranke i time postati njen nasljednik.
Kako piše DW, to je Merzov drugi povratak za manje od dvije godine, nakon što je izabrana nasljednica Angele Merkel Annegret Kramp-Karrenbauer najavila da će odstupiti s mjesta čelnice CDU i da se neće kandidovati na izborima 2021. godine za kancelarku Njemačke.

S obzirom na to da je ostavka došla u jeku političke krize, novi predsjednik CDU-a bit će istovremeno kandidat za dužnost kancelara prije parlamentarnih izbora planiranih najkasnije krajem 2021. i tako će imati priliku naslijediti Merkel na kancelarskoj dužnosti koju je ona obavljala više od 15 godina.

CDU je u anketama i dalje najpopularnija stranka, iako je u padu.

Friedrich Merz, 64-godišnji advokat, odlučan je u namjeri da se kandiduje na stranačkim izborima koji bi se mogli organizovati prije ljeta.

Bude li u sljedećim mjesecima izabran za predsjednika CDU-a, Merkel će s takvim protivnikom u stranci teško moći završiti mandat kancelarke koji joj ističe 2021., što bi moglo dovesti do prijevremenih izbora.

Sadašnja predsjednica konzervativne stranke Annegret Kramp-Karrenbauer je u ponedjeljak najavila skoru ostavku.