{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Freedom House: "Tokom proteklog desetljeća sloboda u svijetu stagnirala"

F
18.1.2007. u 09:57
0
0
Freedom House: "Tokom proteklog desetljeća sloboda u svijetu stagnirala"
0
Freedom House: "Tokom proteklog desetljeća sloboda u svijetu stagnirala"
Nevladina organizacija sa sjedištem u Washigntonu Freedom House objavila je u srijedu godišnji izvještaj o slobodi u svijetu u kojem se zaključuje da globalna sloboda doživljava stagnaciju tokom proteklog desetljeća i posebno se ukazuje na prošlogodišnje nazadovanje u azijskim zemljama.
Izvještaj pod naslovom Sloboda u svijetu 2007. godine svrstava zemlje u tri kategorije – slobodne, djelomično slobodne i neslobodne. Do ove se kategorizacije dolazi ocjenama od 1 do 7 u dvije kategorije: politička prava i građanske slobode. Najviša ocjena je 1 a najniža 7.

Među posve slobodnim zemljama izvan Evrope, s ocjenom jedan u obje kategorije nalaze se Sjedinjene Države, Kanada, Australija, Novi Zeland, Bahamski otoci, Maršalski otoci, Kosta Rica, Dominica, Urugvaj i Čile.

I sve zemlje članice Evropske unije osim Rumunije, Grčke i Bugarske dobivaju najvišu ocjenu u obje kategorije -1. Bugarska i Grčka za politička prava dobivaju također jedinicu, međutim za građanske slobode obje su ocijenjene dvojkom. Rumunija je u obje kategorija primila ocjenu dva.

Članica Evropske unije Slovenija ocijenjena je jedinicom u obje kategorije.

Za Hrvatsku se spominje uzlazni trend u stupnju političkih prava i građanskih sloboda, a u popratnom se tekstu u dva navrata spominje kako je to poboljšanje ostvareno zbog postrožavanja definicije zločina i mržnje u kaznenom zakoniku.

Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija ocijenjene trojkom u obje kategorije, što ih sve tri svrstava u kategoriju djelomično slobodnih zemalja, prenio je Glas Amerike.

Posebno oštre ocjene i riječi upućene su Rusiji koja je nazvana "autoritarnim režimom", svrstana u kategoriju neslobodnih zemalja država s ocjenom 6 za politička prava i peticom za građanske slobode.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: