Svijet
1

Freedom House: Rusija nije slobodna, SAD jesu

FENA
Slobode u svijetu su pretrpjele pad u 2014. kod 60 posto svjetske populacije, odnosno 2,6 milijardi ljudi koji žive u zemljama koje nisu u potpunosti slobodne.

To je navedeno u godišnjem izvještaju organizacije za ljudska prava Freedom house.

U danas objavljenom izvještaju "Sloboda u svijetu 2015.", kojim je obuhvaćeno stanje sloboda u 195 zemalja i 15 teritorija u prošloj godini, navedeno je da je 61 zemlja postala manje slobodna u 2014., dok je u samo 31 došlo do unapređenja sloboda.

Od 195 zemalja, za 89 je navedeno da su slobodne, njih 55 je djelimično slobodno, dok se za 51 zemlju navodi da nisu slobodne.

U izvještaju je zaključeno da su agresivnije taktike autoritarnih režima i porast broja terorističkih napada doprinijeli uznemirujućem opadanju globalnih sloboda u 2014. godini i to devetu godinu zaredom.

U dokumentu je upozoreno da je terorizam imao "razoran uticaj" na Bliskom istoku i u zapadnoj Africi, podsjećajući na djelovanja grupa koje ubijaju pripadnike snaga sigurnosti, ali i civile, zatim otimaju strane državljane i ubijaju ili porobljavaju pripadnike vjerskih manjina.

Sirija, u kojoj je građanski rat ušao u četvrtu godinu, a ekstremistička grupa Islamska država proširila svoju kontrolu, uvrštena je među "najgore zemlje" po pitanju poštovanja sloboda.

U tom regionu je Tunis proglašen izuzetkom i navodi se da su u toj zemlji održani demokratski izbori prema novom Ustavu, prenosi AP.

Tunis je postao jedina zemlja iz arapskog svijeta koja je dobila status slobodne zemlje.

U izvještaju se pominje, kako je navedeno, i ruska invazija na Krim.

Krim, koji je analiziran prvi put odvojeno, dobio je oznaku da nije slobodan zbog toga što su Tatari i drugi koji se protive aneksiji Moskve, kako se navodi, lišeni svojih prava.

Za Rusiju je navedeno da nije slobodna zemlja, a u izvještaju se kritikuje vlada predsjednika Vladimira Putina za obračun s neistomišljenicima i za klevetanje gej-osoba.

Freedom house je pohvalio Zapad zbog uvođenja sankcija Rusiji, kao i zbog stvaranja koalicije, predvođene SAD, za obračun s džihadistima Islamske države.

Organizacija, međutim, kritikuje "lidere demokratija koji se takmiče za naklonost Kine", dok se egipatski predsjednik Abdel Fatah al Sisi "tretira kao snažan vladalac i partner u borbi protiv terorizma", iako, kako se ocjenjuje, i Kina i Egipat, guše politička i građanska prava.

Freedom house podsjeća i na izvještaj američkog Senata o tehnikama mučenja nad osumnjičenima za terorizam poslije terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001., a pominje se i serija protesta koja je prošle godine uslijedila zbog ubistava nenaoružanih Afroamerikanaca u New Yorku i Misuriju.

Freedom house u izvještaju ističe "kontinuiran neuspjeh tužilaca da osiguraju optužnice protiv odgovornih policajaca".

Bez obzira na pomenute slučajeve, Sjedinjene Države su svrstane u vrh zemalja po stepenu sloboda.

Kada je riječ o Latinskoj Americi, Freedom house je optužila vlasti Venecuele za masovna hapšenja na antivladinim protestima, kao i za povećanje broja pritvorenih političkih zatvorenika.

Venecuela je proglašena "školskim primjerom političke i ekonomske disfunkcije u kojoj su toksična mješavina korupcije, lošeg upravljanja i pada cijene nafte doveli su nestašica, rasta inflacije i jače represije".

Američka organizacija za praćenje ljudskih prava, također, je kritizirala Brazil i "druge latinoameričke demokratije" što su na pogoršanje situacije u Venecueli odgovorile "ćutanjem".

U sličnom tonu su kritizirane azijske demokratije, poput Indije i Indonezije, što nisu "ohrabrile povratak civilne vlasti na Tajlandu", prenosi B92.