Svijet
0

Freedom House kritizira vijeće UN-a za ljudska prava

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Organizacija za ljudska prava Freedom House, sa sjedištem u New Yorku, saopćila je da se Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava nije adekvatno pozabavilo pitanjem ljudskim prava u najrepresivnijim zemljama svijeta.

Ova je organizacija u utorak objavila svoj godišnji izvještaj - "najgori od najgorih" o najrepresivnijim društvima svijeta. U izvještaju se spominju Kuba, Libija, Mijanmar (Burma), Somalija, Sudan, Turkmenistan i Uzbekistan kao najrepresivniji svjetski režimi današnjice.

Spominju se i dva područja koja nisu nezavisne države – Čečenija, kojom upravlja Rusija, i Tibet, koji je pod kineskom kontrolom.

Freedom House ističe da se UN-ovo Vijeće za ljudska prava nije pozabavilo nijednom od ovih zemalja, osim Mijanmarom.

U izvještaju se također kaže da četvrtina zemalja koja traži članstvo u ovom tijelu, koje je inače naslijedilo spornu UN-ovu Komisiju za ljudska prava, ima "žalostan" dosje o ljudskim pravima.

Freedom House, prenosi VoA, navodi da Gabon, Bahrein, Pakistan, Šri Lanka i Zambija nisu uspjeli zaštititi ljudska prva kod kuće ni u inozemstvu, a sve su, osim Bahreina, već članice Vijeća Ujedinjenih naroda za ljudska prava.