Svijet
0

Frattini se zalaže za zabranu neonacističke stranke NPD u Njemačkoj

FENA
Potpredsjednik Evropske komisije Franco Frattini se založio za zabranu njemačke neonacističke stranke NPD, nakon rasističkog napada na grupu Indijaca u bivšoj istočnoj Njemačkoj, regiji u kojoj NPD pokušava da se učvrsti.

"Ako Njemačka jednog dana uspije da zabrani NPD, ja ću to glasno pozdraviti jer neonacisti predstavljaju prijetnju za demokratske zemlje kao što je Njemačka", kazao je Frattini u intervju za Bild am Sonntag koji izlazi u nedjelju.

"Ksenofobija i ekstremizam desnice su sve veći svuda u Evropi", ali je Njemačka "među pet zemalja koje nas najviše zabrinjavaju", komentirao je Frattini, "kao i Francuska, Belgija, Danska i, na žalost, moja domovina Italija".

Prvi pokušaj zabrane NPD-a u 2003. godini nije uspio. Lider Socoijaldemokratske stranke SPD Kurt Beck pokrenuo je ovu ideju opet ove sedmice i izložit će je svojoj stranci koja je partner CDU-a Angele Merkel u vladi, na sljedećem kongresu SPD-a krajem oktobra.

Dosta glasova na svim političkim nivoima se diglo protiv ideje o zabrani NPD-a. "Ništa ne zanči zabrana, više vrijedi demokratska rasprava u kojoj će se istaći kakvu opasnost predstavlja krajnja desnica", izjavio je u subotu državni tajnik Hermann Kues.

Pedesetak mladića i djevojaka napalo je u noći sa subote na nedjelju osam Indijaca na jednoj proslavi u gradiću Muegeln u Saksoniji. Šest Nijemaca, od kojih dva policajca, je ranjeno.

Ovaj novi napad je pokrenuo raspravu o njemačkoj strategiji za borbu protiv krajnje desnice.