Rim
0

Frattini od Liebermana zatražio brzo ublažavanje blokade Gaze

FENA
Franco Frattini
Franco Frattini
Talijanski ministra vanjskih poslova Franco Frattini u četvrtak je tokom susreta u Rimu s izraelskim kolegom Avigdorom Liebermanom zatražio brzo ublažavanje blokade pojasa Gaze na koje se posljednjih dana odlučila vlada Benjamina Netanyahua, javile su agencije.

S talijanske strane, rekli su izvori iz talijanskog ministarstva, se stekao dojam da je Izrael spreman na otvaranje i djelovanje na poboljšanju ozračja u regiji. Lieberman je pozdravio talijanski angažman na Bliskom istoku a odnose dvije zemlje ocijenio "snažnim", javila je talijanska agencija ANSA.

Izraelski su mediji javili da je Izrael pozvao ministre vanjskih poslova zemalja EU-a da posjete Gazu, prenosi agencija Associated Press (AP) povodom Liebermanovog posjeta Rimu.

Lieberman je Frattinija pozvao da predvodi posjet delegacije Gazi kako bi procijenila humanitarno stanje, izvijestili su izraelski mediji ali te izvještaje nisu potvrdila ministarstva Italije i Izraela, prenosi AP.

Izrael je kako bi spriječio kontakte s predstavnicima Hamasa zabranio dužnosnicima u posjetu da prelaze u pojas Gaze te bi takva odluka predstavljala ukidanje te zabrane.

Frattini se u četvrtak sastao i s ocem Gilada Shalita, izraelskog vojnika kojeg je 2006. oteo palestinski Hamas, Noamom Shalitom i izrazio "punu podršku Italije" naporima u cilju njegovog oslobađanja. Frattini je tom prilikom "vrlo velikodušnim" ocijenio prijedlog Njemačke da se Shalit razmjeni za 1.000 zatvorenih Palestinaca i izrazio nadu da će ona dovesti do "konačnog dogovora", prenijela je ANSA.