Svijet
0

Fratini traži bolji nadzor granica EU zbog imigranata

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropski povjerenik za pravosuđe Franco Frattini pozvao je u petak uvečer ministre država članica Evropske unije, koji su se okupili na neformalnom sastanku na Brdu kod Kranja, u Sloveniji, da poboljšaju mjere nadzora ulaska državljana trećih zemalja u EU kako bi teroristi i ilegalni imigranti bili spriječeni ući na teritoriju Unije.

"Terorizam je ostao prijetnja broj jedan", istaknuo je Frattini.

Evropska unija nastavlja provoditi svoje planove da osigura svoje vanjske granice koristeći moderne tehnologije usprkos kritikama da se time ugrožava privatnost putnika, prenijela je agencija DPA.

Frattini je također istaknuo kako se više "ne može tolerirati" da stranci koji ulaze na teritoriju EU-a s važećom vizom prekrše dužinu dozvoljenog boravka u državama Unije i tako postanu ilegalni imigranti.

Produženi boravak nakon isteka važećih papira je omiljeni metod koji koriste hiljade imigranata što ilegalno nastave boraviti na teritoriji EU-a svake godine.

Visokotehnološka rješenja koja EU nastoji uvesti u okviru zaštite vanjskih granica uključuju evropski dosje s imenima putnika (European Passenger Name Record) i elektronski registar ulaska i izlaska iz EU-a.