Svijet
0

Frankfurtska teroristička grupa planirala napad u Njemačkoj

FENA
Frankfurt
Frankfurt
Grupa islamskih ekstremista iz Frankfurta planirala je napad u Njemačkoj, prema svjedočenju jednog ekstremista koji je nedavno uhapšen u Španiji, izvijestio je u nedjelju španski dnevnik "El Pais".

Nesuđeni bombaš-samoubica, koji je postao policijski doušnik, rekao je da je frankfurtska teroristička ćelija bila samo jedna od nekoliko u evropskim gradovima, s naređenjem da napadnu mete u Španiji, Francuskoj, Portugalu, Njemačkoj i Velikoj Britaniji, piše španski list.

U tekstu se ne precizira da li je njemačka ćelija planirala napad na Frankfurt ili neki drugi grad, prenio je Reuters.

Svjedočenje istog doušnika, koji je uhapšen po dolasku u Barcelonu 16. januara, vodilo je hapšenju 14 azijskih državljana u tome gradu.

Doušnik je rekao policiji da je islamistička ćelija planirala napade u metrou u španskom gradu i na druge ciljeve u Evropi.

On je tokom saslušanja također rekao da je od vođa terorističke ćelije u Barceloni dobio nalog da otputuje u Frankfurt kako bi se sastao s grupom koja je planirala napad.

Plan je međutim izmijenjen i drugi član te ćelije, Akil Abbasi, poslan je u Frankfurt s naređenima da sam djeluje, rekao je doušnik policiji. Španska policija intenzivno traga za Abbasijem, kao i još dvojicom potencijalnih bombaša-samoubica, izvijestio je "El Pais".

U racijama u subotu 19. januara u historijskom kvartu Raval u Barceloni španska policija uhapsila je 12 Pakistanaca i dva Indijca i pronašla eksploziv i drugu opremu.

Španski ministar unutarnjih poslova Alfredo Perez Rubalcaba izjavio je tada da je grupa, u čijem posjedu su pronađeni materijali za izradu bombi, uključujući tajmere, bila spremna za djelovanje.