Svijet
0

Franjevci konventualci dobili novu upravu reda

FENA
Nakon što je nakon misnog slavlja u donjoj bazilici sv. Franje, na grobu sv. Franje članovima kapitula ministar general Reda Marco Tasca uručio Evanđelje na latinskom i grčkom jeziku, završio je 199. generalni kapitul Reda franjevaca konventualaca.

Kapitul je održan u Svetom samostanu u Asizu od 15. svibnja do 18. lipnja. Na kapitulu je izabrana nova uprava Reda na čelu s ministrom generalom o. Marcom Tascom, dosadašnjim ministrom provincijalom Padovanske provincije sv. Antuna. Nakon 24 godine u upravi Reda nalazi se i jedan Hrvat o. Miljenko Hontić, član Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. O. Miljenko Hontić u novoj će upravi obnašati dužnost generalnog asistenta za srednju Europu.

Posebno svečan trenutak tijekom kapitula zbio se 17. lipnja kad je Asiz pohodio papa Benedikt XVI. Kapitularci su zajedno s Papom koncelebrirali misu na trgu ispred donje bazilike te s njim bili na ručku u blagovaonici Svetoga samostana.

Papa se također poslije podne u gornjoj bazilici susreo s članovima Kapitula te im tom prilikom uputio i posebnu poruku. Papa je franjevcima konventualcima posebno zahvalio na otvorenosti kojom su zajedno s ostalim franjevcima prihvatili Motu Proprio Totius Orbis od 9. studenog 2005. godine kojim se određuju odnosi između Svete Stolice i bazilike sv. Franje i Sv. Marije Anđeoske u Asizu.

Kapitularcima je poželio da u svoje zajednice ponesu osvježenje i uvijek aktualnu franjevačku poruku. Savjetujem vam da duh bratstva koji ste proživjeli proteklih dana bude snaga i svjetlo koje će obasjavati vaš svakodnevni život, unatoč sjenama koje se mogu pojaviti. Koga god susretnete dajte i primajte mir, rekao je na kraju susreta s članovima Generalnog kapitula Reda franjevaca konventualaca papa Benedikt XVI.

U radu 199. generalnog kapitula sudjelovao je i ministar provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca o. Đuro Hontić.