|

Francuzi žele Obamu za predsjednika: Više od 40.000 osoba potpisalo peticiju

Francuzi žele Obamu za predsjednika: Više od 40.000 osoba potpisalo peticiju
54
Klix.ba
28.2.2017. u 11:46
29
komentara
54

dijeljenja
Francuzi žele Obamu za predsjednika: Više od 40.000 osoba potpisalo peticiju Foto: AFP
Da su Francuzi zaista prezasićeni svojim političarima i da ne žele nijednog od njih za predsjednika govori podatak da je 40.000 osoba potpisalo online peticiju da im Barack Obama bude novi predsjednik.
Peticiju su pokrenuli organizatori kampanje Obama17 koji su polijepili i plakate s njegovim likom po Parizu. Na njima se nalazi i Obamin slogan iz 2008. godine "Oui on peut" (Da, mi možemo).

Iako se bivši predsjednik SAD-a ne može kandidovati za predsjednika Francuske jer je stranac, Francuzima se svidjela ova ideja. Cilj grupe koja stoji iza kampanje je da prikupe milion potpisa do 15. marta.

Prema dosadašnjim anketama, desničarka Marine Le Pen će voditi u prvoj rundi izbora u aprilu, ali će izgubiti u drugoj rundi od nezavisnih kandidata lijevog ili desnog centra. Ono što je sigurno jeste da će utrka biti tijesna, što će povećati šanse liderke Nacionalnog fronta da postane prva političarka krajnje desnice koja će pobijediti na izborima od Drugog svjetskog rata.

Prvi krug izbora bit će održan 23. aprila, a ako nijedan kandidat ne bude imao više od 50 posto glasova, 7. maj je rezervisan za nadmetanje dva najbolje plasirana kandidata.
Prijavi grešku


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...