Radikalan stav nacije
0

Francuzi većinski smatraju da država treba zaustaviti neevropsku imigraciju u zemlju

T. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Na pitanje "trebamo li zaustaviti neevropsku imigraciju u Francusku", više od 64 posto Francuza je odgovorila sa "da", prema anketi koju je za CNEWS proveo Consumer Science & Analytics (CSA).

Prema istom istraživanju, 36 posto ispitanika je odgovorilo s "ne", čime se protivi ovoj ideji.

Najnovija anketa općenito se podudara s prethodnim anketama na temu imigracije u Francuskoj, koje pokazuju da se Francuzi velikom većinom protive masovnoj imigraciji, prenosi Remix.

Međutim, ova anketa također pokazuje da su žene malo više za ideju zaustavljanja neevropskih migracijskih tokova nego muškarci, što je općenito u suprotnosti s anketama u drugim zemljama poput Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Švedske i Finske.

Općenito, ispitivanje javnog mnjenja pokazuje da su žene općenito otvorenije prema ideji masovne imigracije u zapadne zemlje.

Anketa također sadrži nove rezultate u pogledu starosne distribucije onih koji odbijaju masovnu imigraciju. Demografski odgovor s "da" po najvišim stopama je starosna grupa od 50 do 64 godine (68 odsto), a slijede je starosna grupa od 25 do 34 godine (66 odsto).

Antiimigracioni osjećaji su stoga ravnomjernije raspoređeni među generacijama francuskog društva u poređenju s engleskim zemljama poput SAD-a i Britanije, gdje mlađa generacija daleko više prihvata otvorene granice i labavu useljeničku politiku od starijih generacija.