Svijet
6

Francuzi u strahu od terora naoružanih klovnova

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Talas panike koju su prouzrokovali zli klovnovi širi se francuskim gradovima, a u subotu navečer na jugu te zemlje policija je uhapsila 14 tinejdžera sa pištoljima, noževima i bejzbol palicama.

Izvor iz policije kazao je za AFP da su tinejdžeri lišeni slobode na parkingu srednje škole u lučkom gradu Agdeu i to nakon više prijava građana o pojavi "naoružanih klovnova".

U mediteranskom gradu Montpellieru muškarac odjeven kao klovn uhapšen je jer je tukao pješaka željeznom šipkom, dok su se u drugim gradovima trojica motorista požalila na "strašne klovnove" koji su im prijetili.

Fenomen odijevanja u zle klovnove je trend koji je posebno popularan u SAD-u i Velikoj Britaniji, a početkom oktobra sve češće se pojavljuje i u Francuskoj. U gradu Bethuneu prošle sedmice jedan od klovnova je kažnjen zbog prijetnji prolaznicima.

AFP piše da se ove osobe uglavnom kreću oko škola, ali ih ima i na cestama, u šumama i na trgovima. Njihove mete obično su djeca i tinejdžeri, ali ponekad i odrasli.

Iz policije poručuju da se ovaj trend pojavio pod utjecajem interneta, te kažu da je zabrinjavajuć strah koji su ovi likovi izazvali u Francuskoj, ali da su, uprkos brojnim prijavama građana, tek nekoliko puta zabilježili da ljudi odjeveni kao klovnovi zaista plaše prolaznike.