Uhapšen moldavski par
89

Francuzi smatraju da Rusija stoji iza crteža Davidove zvijezde u Parizu

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Francuski istražitelji provjeravaju mogućnost da Rusija stoji iza desetaka crteža Davidove zvijezde u Parizu. Prošle sedmice moldavski par je uhapšen u vezi sa simbolom kojim su nacisti obilježavali Jevreje tokom Drugog svjetskog rata.

Prema France Info, uhapšeni su istražiteljima rekli da su to učinili na zahtjev Rusa u zamjenu za novac.

Moldavski par u 30-ima uhvaćen je prije desetak dana kako usred noći slika Davidove zvijezde na pročeljima zgrada. U pritvoru su tvrdili da im je to povjerio izvjesni Rus i to za pozamašan novac.

Po nalogu francuskog tužilaštva, moldavski par je odveden u zatvor, a zatim u pritvorski centar, gdje čekaju deportaciju. Navodno su u zemlji boravili ilegalno.

Slučaj je prošao nezapaženo sve do prošle sedmice, kada je na jugu Pariza otkriveno više od 200 sličnih crteža. Prema France Info, istražitelji su u međuvremenu identificirali još jedan par koji je viđen na kamerama. Ovi novi osumnjičenici brzo su napustili Francusku.

Prema riječima jednog od policajaca, izgledalo je kao "komando operacija". Slučaj se sada istražuje kao "ruski pokušaj destabilizacije".

Policijski komesar Laurent Nunez rekao je da istražitelji traže "tim kriminalaca koji izgleda prilično dobro koordiniraju" i "žele da se te zvijezde vide". Izjavio je da ih je oko 250 pronađeno oko Pariza.

Policijski izvor rekao je za BFM TV da "postoje mnogi uznemirujući faktori u ovom slučaju koji ukazuju na tragove treće strane povezane s ruskim interesima".

Premijerka Elisabeth Borne osudila je ove "odvratne činove" i, kao i niz političkih predstavnika, smatra ih antisemitskima.

Prema Nunezovim riječima, od 7. oktobra, kada su izbile borbe između Hamasa i Izraela, na području Pariza počinjeno je 257 antisemitskih djela, a 90 ljudi je uhapšeno.

Francuska vlada objavila je u nedjelju da je prošlog mjeseca došlo do "eksplozije" antisemitskih djela. Zabilježeno je 1.040 antisemitskih istupa i 486 hapšenja diljem zemlje, od čega 102 stranca.