Svijet
8

Francuzi protestuju zbog policijske brutalnosti, snage sigurnosti odgovorile suzavcima

Klix.ba
(Foto: EPA)
Nekoliko stotina Francuza izašlo je na ulice Pariza zbog policijske brutalnosti nad 22-godišnjim mladićem Theom kojeg su dvojica pripadnika snaga sigurnosti maltretirala, a navodno jedan od njih i silovao pendrekom.

Mirni protesti ubrzo su prerasli u nered i to nakon što je grupa demonstranata pokušala proći kroz policijski kordon, a na šta je policija odgovorili suzavcima.

Svjetski mediji prenose da su demonstranti počeli razbijati prozore na okolnim objektima zbog čega je policija morala intervenisati. Takav potez snaga sigurnosti izazvao je bijes kod demonstranata koji su počeli bacati predmete u pravcu policije.

I na ranijim protestima podrške Theu, koji je pozvao svoje sugrađane da izbjegavaju nasilje, dolazilo je do okršaja policije i demonstranata, a tokom prvog protesta uhapšeno je više od 254 osoba.

Thea su 2. februara napala dvojica policajaca, a kako prenose francuski mediji mladić je tokom privođenja bio maltretiran. Navodno su sigurnosne kamere snimile jednog od policajaca kako ga zlostavlja pendrekom.

Policija je na početku demantovala medijske spekulacije, ali je ipak protiv jednog policajca podignuta optužnica za silovanje.