Stotine hiljada ljudi na ulicama
38

Francuzi protestovali protiv legalizacije gay brakova

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
U nekoliko francuskih gradova ovog su vikenda organizirani masovni protesti protiv gay brakova.

U Parizu je, prema policijskim izvorima, u protestima učestvovalo oko 70 hiljada ljudi, a prema tvrdnjama organizatora, taj je broj višestruko veći i kreće se oko 200 hiljada.

Demonstranti su na taj način iskazali svoje protivljenje najavama predsjednika Hollandea te premijera da će se od iduće godine u Francuskoj omogućiti brak istospolnih zajednica, usvajanje djece, a sporna je i predložena odredba kojom će se u pravnoj regulativi ukinuti nazivi majka i otac te uvesti jedinstveni naziv - roditelj.

Proteste širom Francuske organizirale su brojne porodične i katoličke organizacije, a u pojedinim je dijelovima, poput Toulousea, policija morala intervenirati između demonstranata i onih koji su se samoinicijativno okupili kako bi podržali prava istospolnih zajednica i ideju o omogućavanju “braka za sve“, čiju je najavu uvođenja glasnogovornica vlade i ministrica ženskih prava Najat Vallaud-Belkacem ocijenila napretkom za cijelo društvo

U protestima nazvanima “Marš za sve” učesnici su nosili transparente "Porodica = mama + tata", "Tata i mama - ne može bolje za dijete", "Svi smo mi nastali od žene i muškarca". Bili su obučeni u plavo-bijelo-roza boje ironizirajući francusku trobojnicu (plavo, bijelo i crveno).

“Ovo nisu politički, nego društveni protesti. Možemo biti ljevičari, ali istodobno i protiv gay brakova”, rekao je jedan od organizatora protesta.