Lijevo ili desno
8

Francuzi biraju predsjednika pod visokim mjerama sigurnosti, 50.000 policajaca čuva birališta

Klix.ba
Birališta osigurana (Foto: AFP)
(Foto: AFP)
Francuska se priprema za glasanje na predsjedničkim izborima koji se održavaju danas. Sigurnosne mjere su na najvišem nivou nakon smrtonosnog napada na pariskog policajca prije tri dana.

Oko 50.000 policajca i 7.000 vojnika angažovano je širom zemlje kako bi osiguravali birališta. Jedanaest kandidata se bori za titulu predsjednika. Dvojica kandidata koja osvoje najviše glasova otići će u drugi krug glasanja, a izbor će biti održan za dvije sedmice.

Birališta su otvorena u osam sati po lokalnom vremenu, ali neke prekomorske teritorije su počele glasati već u subotu. Glasanje se završava u 20 sati.

Za sada su favoriti konzervativac Francois Fillon, desničarka Marine Le Pen, liberal Emmanuel Macron i krajni ljevičar Jean-Luc Melenchon.

Kandidati su izazvali veliku debatu u zemlji i svaki do njih nudi različitu viziju o Evropi, imigraciji, ekonomiji francuskom identitetu.

Dodatne mjere sigurnosti uvedene su nakon što je Karim Cheurfi, osuđeni kriminalac, upucao policijskog službenika u glavu u Champas Elyseesu u Parizu. Cheurfija je ubila policija koja je saopćila kako je pronašla poruku pored njega u kojoj tvrdi kako brani samoprozvanu Islamsku državu.

Ne baš tako popularni aktuelni predsjednik Francosi Hollande nije se kandidovao za drugi mandat i on je prvi predsjednik u modernoj historiji te zemlje koji to nije učinio.