Francuski "Spiderman"
0

Francuz osuđen zbog penjanja na neboder u Melbournu: Tvrdi da nije tražio slavu

L. S.
Foto: 9 News Australia Screenshot
Foto: 9 News Australia Screenshot
Anthony Andolfo (30) danas je osuđen na sedam dana zatvora nakon što je priznao krivicu za incident 6. februara kad se popeo na zgradu od 60 spratova u Melbournu.

Službe hitne pomoći pozvane su u zgradu u ulici A'Beckett u 7:30 ujutro nakon što je primijećeno kako se Andolfo penje bez ikakve sigurnosne opreme. Događaj je brzo privukao pažnju posmatrača, a desetine prolaznika su se zaustavile da gledaju kako se penje francuski turistički bloger.

Popeo se do krova zgrade gdje su ga dočekali policija, vatrogasci i hitna pomoć.

Francuski državljanin tvrdi da nije tražio slavu ili pratioce na društvenim mrežama. Izjavu je potvrdio i Andolfov advokat Michael Haralambous koji je na sudu naznačio da njegov klijent ne traži slavu.

"Nije jurio za slavom, jurio je uzbuđenje. Odabrao je zgradu jer se želio penjati i imati taj trenutak mira koji se postiže samo penjanjem na velikoj visinie", rekao je Haralambous.

Advokat je rekao da je Andolfo, koji ima iskustva u penjanju zgrada u drugim zemljama, snimio svoj uspon kako bi analizirao svoju tehniku ​​i podijelio je s drugim penjačima.

Haralambous je rekao da Andolfo namjerava napustiti Australiju "što je prije moguće" jer je propustio letove za Panamu dok je bio u pritvoru.

Andolfov saučesnik Hugo Frohlinger prošle sedmice je osuđen i kažnjen sa 3.000 dolara zbog svoje uloge u incidentu.