Macron treba istupiti
40

Francuz koji se sjetio žutog prsluka, simbola protesta u Francuskoj

Klix.ba
Žuti prsluci su simbol protesta koji već sedmicama potresaju Francusku. Toga se sjetio Ghislan Coutard koji je iznenađen odazivom, ali i zaprepašten nasilnom reakcijom policije na demonstracijama.

Ghilsan Coutard je jedna od rijetkih osoba čiji se lik povezuje sa takozvanim Pokretom žutih prsluka kojim su Francuzi još od novembra počeli protestovati zbog novih poreza na gorivo. Jer upravo je on, srditi automehaničar iz Narbonne na svom videu objavljenom na društvenoj mreži predložio da svi demonstranti navuku žuti prsluk, piše Deutsche Welle.

"To je bilo posve jednostavno. Snimao sam moj video i vidio sam upozoravajući prsluk koji koristim na mom poslu. Mislio sam, to je i stvoreno da to svi vide, to svi imamo u našim vozilima jer to propisuje zakon. Zašto da to ne koristimo, kao našu boju prepoznavanja? Tek da vidimo, jesu li ljudi voljni izaći na ulicu i prosvjedovati. I pogodak! Točno to se dogodilo", rekao je Coutard.

On je kazao kako je bio sam šokiran zbog nasilja u Parizu prošlog vikenda, ali da je je i razljutilo što su mediji samo prikazivali kako Žuti prsluci napadaju snage reda.

"Ono što se tamo zapravo vidjelo jest da snage reda jedva trebaju ikakvog povoda da posegnu za svojim suzavcem. To nije u redu. Po meni, taktika policije je bila potpuni poraz", rekao je Coutard.

Na pitanje šta se treba dogoditi da Žuti prsluci budu zadovoljni, on je odgovorio da predsjednik treba izaći iz svoje rupe i suočiti se sa građanima Francuske.

"Ne samo sa saopćenjima za javnost, nego u stvarnosti, na ulici. Ali to se nikad neće dogoditi. Ne mislim da hoće. On je previše otuđen. Toliko je ponosan da ne uzmiče niti koraka. Problem je da je tvrdoglav, ali smo i mi tvrdoglavi. U jednom trenutku će netko morati ustuknuti i mi računamo da će to biti on", kazao je Coutard.