Želi povezati kontinente
4

Francuz bez ruku i nogu preplivao od Azije do Australije

Klix.ba
(Foto: AFP)
Francuski plivač Philippe Croizon je povezao Australiju i Aziju nakon što je preplivao 20 kilometara dugu dionicu od Papua Nove Gvineje do Indonezije. Kako kaže ovaj 43-godišnji Francuz, cilj mu je povezati pet svjetskih kontinenata.

Croizon je ovu dionicu preplivao za sedam sati i trideset minuta. Obje noge i ruke je izgubio nakon strujnog udara dok je mijenjao televizisjku antenu. Tada je imao 26 godina. Kako kaže, njegov jedini cilj je poslati poruku mira i povezati sve kontinente bez obzira na različitosti ljudi koji žive na njima.

"Iako imamo različitu boju kože, politička uvjerenja i religiju, ipak svi živimo na istoj planeti. Takvu poruku želimo poslati svim ljudima", kazao je Croizon.

Cijela avantura je počela nakon što je preplivao kanal La Manch u čemu mu je pomogao i prijatelj Arnaud Chassery. U narednim mjesecima, zahvaljujući nemjerljivoj mentalnoj snazi i protezama, Croizon i njegov prijatelj će preplivati Crveno more (iz Azije u Afriku), Gibraltar (iz Afrike u Europu) i Beringov prolaz (iz Azije u Ameriku).

Povezivanje kontinenata namjeravaju završiti u augustu, nakon čega će ih primiti i američki predsjednik Barack Obama. Do tada će preplivati ukupno 85 kilometara, a u vodi će provesti 45 sati.