Svijet
0

Francusko predsjedanje EU-om stajalo milion eura na dan

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Francusko predsjedanje EU-om u drugoj polovici 2008. bilo je jedno od najskupljih u povijesti i stajalo je u prosjeku milion eura na dan, objavio je u ponedjeljak francuski dnevnik Le Figaro.

Ukupna cijena francuskog predsjedanja EU-om bila je 171 milion eura, mnogo više od prosječnih 70-80 miliona eura koliko su tokom svoga predsjedanja potrošile druge države članice, pokazala je revizija.

Toliko skupo bilo je samo njemačko predsjedanje EU-om 2007.

Ta cijena posljedica je prevelika broja događaja koje je organiziralo francusko predsjedništvo, ističu revizori.

Francuska je u tih šest mjeseci bila domaćinom 489 događaja, uključujući 328 konferencija, 25 ministarskih sastanaka i devet međunarodnih samita.

Velik broj događaja "nije doprinio uspjehu Francuske, koji se temelji na dva ili tri događaja, poput upravljanja finansijskom krizom ili rata u Gruziji", kaže se u ocjeni vladinih revizora, prenijela je Hina.

Najbolji primjer rastrošnosti francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja je 16,6 miliona eura potrošenih za susret na vrhu Unije za Mediteran u julu 2008., koji je uključivao večeru za 43 predsjednika država i vlada. Večera je stajala više od milion eura.