Prva koja ide iza rešetaka
0

Francuskinja će biti zatvorena zbog odbijanja da skine burku

Sarajevo-x.com
Francuskinja Hing Ahmas (32) bit će prva muslimanka koja će biti poslana u zatvor, jer je prekršila pravilo o zabrani nošenja vela, koje je na snazi u Francuskoj od 11. aprila ove godine.

Ahmas je u ponedjeljak osuđena na 15 dana pohađanja "kursa o državljanstvu" i kaznu od 150 eura. Nije joj bilo dozvoljeno da se pojavi na sudu u Parizu nakon što je odbila skinuti nikab. Umjesto toga obratila se reporterima ispred zgrade.

“Ovaj kurs državljanstva, naravno da ga neću uraditi, ljudi koji sjede u onoj sudnici trebaju ići na kurs iz francuskog državljanstva, ne ja", rekla je Ahmas, prenosi AFP.

Ahmas je zaustavljena ispred Elysée predsjedničke palate i odbila je otkriti svoje lice kad su policajci to zatražili od nje. Uhapšena je dan nakon što je Francuska vlada objavila kontroverznu zabranu nošenja vela koji pokriva lice, kao što su nikab i burka.

U Francuskoj su kursevi minimalne kazne i alternativa zatvorima. Ukoliko se ne pojavi na kursu Ahmas čeka dvije godine zatvora i 30.000 eura kazne.

Francuz Rachid Nekkaz osnovao je fond za pomoć ženama koje dobiju novčanu kaznu zbog nošenja burke i podržava Ahmas u potpunosti.