Svijet
0

Francuski turistički vodič naišao na osude grupa za ljudska prava

FENA
Novi vodič čiji je koautor francusko ministarstvo turizma savjetuje poslovne ljude da ne spominju Tibet, Tajvan i slom prodemokratskih demonstracija na trgu Tienanmen dok pregovaraju s Kinezima.

Francuska Liga za ljudska i građanska prava saopćila je kako je zaprepaštena što vladina agencija nudi takav savjet.

Namijenjen turističkim profesionalcima, vodič na 65 stranica pod nazivom "Kineski turisti: kako im najbolje poželjeti dobrodošlicu?", ima brojne praktične preporuke. On preporučuje, naprimjer, da restorateri izbace sojin sos i ljutu pastu za začinjavanje francuskih jela "koja se mogu osjetiti ukusnim".

Savjet da se izbjegnu politički osjetljive teme spominje se u poglavlju "Pregovaranje i sklapanje poslova".

"Izbjegavati pričati o kineskoj politici, naprimjer o događanjima na trgu Tienanmen, strateškim pitanjima Tajvana ili Tibeta", piše u dijelu vodiča s podnaslovom "Principi etikete".

Stotine, a moguće i hiljade nenaoružanih demonstranata ubijeno je kad je kineska vojska razbila studentske demonstracije na trgu u srcu Pekinga 4. juna 1989. Kina tvrdi da polaže suverenitet nad samoupravnim otokom Tajvanom i optužena je za uništavanje tibetanske kulture i kršenja ljudskih prava na Tibetu otkako je izvršila invaziju na tu himalajsku teritoriju u 1950.

Vodič je lansirao francuski ministar turizma Leon Bertrand prošlog mjeseca i nosi logo njegovog ministarstva i agencije za promociju turizma, Maison de la France.

Elisabeth Alles, glasnogovornica odjela za kineska pitanja Lige za ljudska prava, nazvala je savjet "potpuno skandaloznim".

"Znamo da je riječ 'Tienanmen' praktično zabranjena u Kini, ali nije u Francuskoj, i Francuzi se ne bi trebali pokoravati naređenjima koja su na snazi u Kini", izjavila je Alles za Associated Press.

"Ne bismo trebali govoriti ljudima šta bi i šta ne bi trebali pričati", kazala je.

Franck Paillard, direktor za komunikacije Maison de la France, izjavio je da je odštampano 6.0000 primjeraka vodiča. Njegov sadržaj napravili su agencija, ministarstvo turizma i vanjski eksperti sa znanjem o Kini i kineskim turistima, kazao je on.

Kineski turizam u Francuskoj u naglom je porastu. Paillard je izjavio da je oko 650.000 do 660.000 turista iz Kine posjetilo Francusku u prošloj godini, rastući sa 600.000 u 2005. On je branio savjet vodiča, tvrdeći kako je njegov cilj izbjeći teme koje bi naljutile Kineze.

"Nije da ne želimo raspravljati s njima; više je riječ o tome da su onii očigledno zamoreni time što želimo da pravimo posao s njima počevši da pričamo stvari koje im se ne dopadaju", kazao je.