Protest zbog reformi
16

Francuski srednjoškolci prevrtali automobile u Orleansu

Klix.ba
Snimak objavljen na videoservisu YouTube prikazuje kako francuski srednjoškolci u vrijeme protesta protiv zbog visokih cijena goriva i pojedinih reformi prevrću automobile na ulicama Orleansa.

Studenti su pravili haos u Orleansu, redom su prevrtali parkirane automobile te su se sukobljavali s policijom. Snimak objavljen na YouTubeu prikazuje ono što su napravili srednjoškolci od kojih su neki bili maskirani.

Slične stvari su radili srednjoškolci u drugim francuskim gradovima još od ponedjeljka, a hiljade njih je učestvovalo u demonstracijama. Protesti su ubrzo postali nasilni te su demonstranti počeli paliti automobile i graditi barikade na ulicama dok im je prilazila policija kako bi uspostavila red.

Proteste srednjoškolaca je organizovala Nacionalna unija učenika srednjih škola zbog obrazovnih reformi koje je predložio francuski predsjednik Emmanuel Macron. Reforme uključuju eliminaciju predmeta kao što su nauka, društvene studije i književnost, a studenti ranije moraju donijeti odluke o određenim zanimanjima.

Vlada želi promijeniti i kriterije potrebne za upis na fakultet.