Nije u interesu zemlje
0

Francuski šef diplomatije rekao da nema razgovora s Rusijom nakon što su objavljene dezinformacije

A. Ku.
Foto: X.com
Foto: X.com
Ministar vanjskih poslova Francuske Stephane Sejournay rekao je da trenutno razgovori sa predstavnicima Rusije nisu u interesu zemlje.

To se dogodilo nakon što je Ruska Federacija iskrivila sadržaj razgovora između ministara odbrane Sebastiana Lecornua i Sergeja Šojgua.

"Mislim da nije u našem interesu da sada razgovaramo o bilo čemu sa ruskim liderima. Zato što su saopćenja za javnost i izvještaji o sadržaju razgovora koje oni podnose laž ", rekao je Sejourne.

Zbog toga je, prema njegovim riječima, prije svega potrebno vratiti povjerenje među državama, kao i vidjeti "razvijanje na ratištu u Ukrajini", što bi doprinijelo obnavljanju međudržavnih odnosa.

"Danas toga nema", rekao je francuski ministar vanjskih poslova.

Francuski ministar oružanih snaga Sebastijen Lecornu je 3. aprila telefonski razgovarao sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom po prvi put od oktobra 2022. godine.

Francusko Ministarstvo odbrane tvrdi da je Lecornu tokom razgovora sa Šojguom izrazio oštru osudu napada Islamske države na koncertnu dvoranu u predgrađu Moskve 22. marta i izrazio solidarnost sa žrtvama i njihovim porodicama.

U međuvremenu, rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je Sebastijan Lekornu tokom razgovora sa Šojguom izrazio spremnost za dijalog o ratu u Ukrajini.

Agencija Reuters je, pozivajući se na neimenovane izvore među francuskim zvaničnicima, opovrgla ove izjave ruskog Ministarstva odbrane, nazvavši ih lažnim.