Nakon velikih protesta
2

Francuski premijer saopćio da je otvoren za mjere u korist radnika sa najnižim platama

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Premijer Francuske Edouard Philippe izjavio je da je otvoren za preduzimanje novih mjera u korist radnika koji imaju najniže plate.

Francuska Vlada želi ovim mjerama da spriječi nove proteste "žutih prsluka" tokom narednog vikenda.

Filip je rekao da će 65.000 članova Edouard Philippe snaga biti raspoređeno širom zemlje.

Učesnici protesta su u subotu, 1. decembra, palili automobile, pljačkali prodavnice i oštetili čuvenu Trijumfalnu kapiju, u najgorim neredima u Parizu u posljednjih 50 godina.

Francuski demonstranti proslavili su jučer pobjedu, nakon odluke predsjednika Francuske Emmanuela Macrona da odustane od povećanja taksi za gorivo, ali su pojedini izjavili da je "predaja kasno stigla" i da to nije dovoljno da se obuzda gnjev javnosti.

Portparol tzv. "žutih prsluka" Žaklin Muro rekla je za AP da je saglasnost Macrona, nažalost, stigla prekasno.

"Macronov potez je ispravan, ali mislim da to neće suštinski promijeniti kurs", istakla je Muro.

Najmanje četiri osobe su poginule, dok je nekoliko stotina njih povrijeđeno usljed nasilnih protesta protiv povećanja taksi na gorivo, tokom kojih je pričinjena i veća materijalna šteta.

Francuski premijer ranije je saopćio da je Vlada Francuske odbacila povećanje taksi na gorivo, koje je ranije suspendovano na šest mjeseci.

On je poslanicima u donjem domu parlamenta rekao da je Vlada spremna za dijalog i da to pokazuje time što je povećanje taksi izbačeno iz prijedloga o budžetu za narednu godinu.