Svijet
0

Francuski predsjednik Sarkozy se razveo

FENA
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy prvi je francuski predsjednik koji se razveo u toku predsjedničkog mandata.

U četvrtak je saopćeno da se razveo od svoje druge supruge Cecilije, javio je AFP.

Nicolas Sarkozy se prvi put oženio 23. septembra 1982. godine s Marie-Dominique Culioli, s kojom ima dvoje djece Pierrea i Jeana.

Razveo se 1995. godine i ponovo oženio 23. oktobra 1996. godine s Cecilijom Ciganer Albeniz, koja je bila razvedena od nedavno preminulog televizijskog reditelja Jacquesa Martina. Oni imaju 10-godišnjeg sina Louisa.

Njihov razvod u toku predsjedničkog mandata neobičan je događaj u Francuskoj.

Socijalist Francois Mitterand, predsjednik od 1981. do 1995. godine, dugo je vodio dvostruki život u tajnosti, ali se nije razveo od supruge Daniele.

Druga jedinstvena figura u francuskim analima Gaston Doumergue, koji je 1924. godine izabran za predsjednika u 60. godini, bio je jedini predsjednik koji je došao neoženjen u Jelisejsku palaču.

Sarkozyjev glasnogovornik je ranije u četvrtak najavio razlaz Nicolasa i Cecilije, ali je nekoliko sati kasnije objasnio da se par "sporazumno razveo", javio je Reuters.

Francuski mediji prethodno su javili da je su predsjednik i njegova supruga tajno otišli kod suca i podnijeli zahtjev za razvod.

Advokat Sarkozyjevih rekao je da su oni kod suca već formalizirali razlaz i dogovorili se o finansijskim detaljima.

"Nije bilo problema, sve su riješili prijateljski", rekao je advokat Michele Cahen za radiostanicu "Europ 1".

Cecilija je odigrala ključnu ulogu u Sarkozyjevom usponu na vlast, služeći mu kao savjetnica dok je bio ministar unutarnjih poslova i finansija.

Cecilija u predsjedničkoj kampanji Sarkozyja nije igrala nikakvu javnu ulogu, u drugom krugu izbora nije glasala za njega i uz njega se pojavila samo na tri javna događaja od pobjede na izborima, u maju ove godine.