Svijet
0

Francuski predsjednik pomilovao ženu koja je ubila nasilnog muža

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Jacqueline Sauvage puštena je iz zatvora nakon odslužene tri godine zbog ubistva supruga. Francuski predsjednik Francois Hollande donio je odluku o pomilovanju žene koja je ubila nasilnog supruga i oca svoje djece i za to dobila 10 godina zatvorske kazne.

Jacqueline (69) usmrtila je svog supruga hicima iz lovačke puške 2012. godine samo dan nakon što im je sin počinio samoubistvo vješanjem.

Tokom suđenja koje je trajalo tokom 2014. i 2015. godine na vidjelo su izašli šokantni detalji porodičnog života ispunjenog nasiljem, fizičkim i psihičkim maltretiranjem, kao i seksualnim zlostavljanjem.

Jacqueline je navela kako ju je suprug zlostavljao tokom 47 godina braka. Njene tri kćerke potvrdile su to i navele kako su i one bile žrtve nasilja i seksualnog nasilja.

Nikada o tome nisu progovorile zbog straha i srama.

Slučaj je dobio veliku pažnju medija, grupa za prava žena, političara, slavnih osoba... te je pokrenuo nacionalnu debatu o porodičnom nasilju u Francuskoj.

U januaru ove godine Francois Hollande je Jacqueline odobrio parcijalno pomilovanje nakon velikog pritiska javnosti i peticije koju je potpisalo više od 380.000 ljudi.

Konačni predsjednički oprost stigao je u srijedu, a Jacquelinina advokatica Nathalie Tomasini kazala je za francuski radio RTL kako je ova odluka ustvari snažna poruka svim ženama žrtvama nasilja u kući i porodici, prenosi CNN.

"Odlučio sam Jacqueline Sauvage odobriti pomilovanje i oprost ostatka zatvorske kazne. Odluka na snagu stupa odmah", napisao je Hollande na Twitteru.

Predsjednik Francuske prema Ustavu ima pravo na individualno pomilovanje, a Hollandeu je ovo tek drugo.