Svijet
0

Francuski poslanici usvojili zakon o genocidu nad Jermenima

FENA
Francuski poslanici u donjem domu u četvrtak su usvojili prijedlog zakona po kojem se poricanje genocida nad Jermenima smatra krivičnim djelom.

Ovaj prijedlog, koji je dostavila socijalistička opozicija, a koji je podijelio političke grupe, usvojen je s velikom većinom, 106 glasova za i 19 protiv.

Većina od 577 poslanika Skupštine je međutim bila odsutna u trenutku glasanja.

Tekst zakona predviđa da će svaka osoba koja negira realnost genocida nad Jermenima, počinjenog tokom Prvog svjetskog rata, biti kažnjena s godinu dana zatvora i kaznom od 45.000 eura. Ovo je dopuna zakona iz 2001. godine kada je francuski parlament usvojio zakon u kojem je masovno ubijanje Jermena tokom Prvog svetskog rata okarakterizirano kao - genocid!

Ovo izglasavanje ne znači da će zakon zaista stupiti na snagu, jer njegov tekst još mora usvojiti Senat, gornji dom parlamenta, i potpisati predsjednik republike. Političke partije bi mogle odlučiti da ga ne uvrste u dnevni red kako ne se ne bi pogoršali odnosi s Turskom.

Ankara je već upozorila Francusku da bi usvajanje zakona nanijelo težak udarac bilateralnim odnosima te da bi francuske firme u tom slučaju bile isključene s uspješnog francuskog tržišta.

Bruxelles je također zabrinut za stanje odnosa Evropske unije i Turske, zvaničnog kandidata za prijem u EU.