Pjongjang
0

Francuski neurohirurg uz Kim Jong-Ila

FENA
Šef neurohirurgije u jednoj velikoj francuskoj bolnici nalazi se u Sjevernoj Koreji uz predsjednika Kim Jong-Ila, objavio je u utorak na svojoj internetskoj stranici francuski sedmičnik Le Point, precizirajući da je taj ljekar blizak šefu diplomatije Bernardu Kouchneru.

Profesor Francois-Xavier Roux (Fransoa-Zavje Ru), šef službe u bolnici Sainte-Anne, već je u augustu boravio u Pjongjangu, na molbu sjevernokorejskih vlasti.

"Ako ova informacija bude potvrđena, onda se radi o privatnoj vezi koja nema ništa s francuskim vlastima", doznaje se iz francuskih diplomatskih izvora.

Roux je "intimni prijatelj" Bernarda Kouchnera kojeg je upoznao 80-tih godina u organizaciji "Ljekari svijeta", piše Le Point.

Njih dvoijica su među osnivačima humanitarne organizacije "Lanac nade", može se pročitati na siteu organizacije.

U ponedjeljak je japanska televizija Fuji TV objavila slike snimljene prošle sedmice u Parizu čovjeka koji je predstavljen kao Kim Jong-Nam, stariji sin Kim Jong-Ila. Kim Jong-Nam je došao u francusku bolnicu kako bi se sastao s jednim neurohirurgom, koji je zatim otputovao u Pjongjang.

Zdravlje sjevernokorejskog vođe je predmet mnogih glasina kada on 9. septembra nije prisustvovao velikoj paradi koja je obilježavala 60. godišnjicu režima.

Južnokorejske vlasti smatraju da je Kim doživio moždani udar, ali da je još uvijek na vlasti.